Какви всъщност предложения за промени в Конституцията ще бъдат внесени, ще стане ясно по–късно, заяви пред БНТ Красимир Ципов депутат и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.

Причината е, че предстоят разговори  с всички парламентарни групи и независими депутати.

Относно това дали ще имат 120 гласа, за да вкарат проекта за нова Конституция в НС, Ципов заяви, че предстоят разговори. ГЕРБ с Обединените патриоти имат 116 гласа и затова ще се разчита на ДПС, „Воля“ и БСП. Въпреки че според Ципов БСП няма да подкрепят проекта.

„Вчера депозирахме проект на нова Конституция, който бе изпратен на всички парламентарни групи в парламента. Идеята е този проект да послужи като основа за провеждане на консултации", каза той. 

"Предложихме проект за Конституция, за да може всяка една от парламентарно представените партии и коалиции, както и всички заинтересовани страни да подадат своите становища и предложения, за да видим по какъв начин може да бъде допълнен този проект и да бъде представен в НС в неговата цялост и да може да получим необходимия брой подписи за внасянето му", заяви Ципов.

"По-далечната ни цел е да има консенсус между политическите субекти за свикване на ВНС. Самото ВНС ще прецени какъв да е обхватът на проекта за Конституция, по какъв начин да бъде допълнена тя, по какви въпроси трябва да има дискусии и дебати, за да стигнем до това да отговорим на исканията на хората“, посочи той.

По думите му идеята за отмяна на ВНС е от няколко години в общественото пространство.

„Това е едно предложение, но какво ще бъде внесено, е въпрос на дебат. Отправихме покана към всички парламентарни групи и към нечленуващите в парламентарни групи народни представители, за да потърсим един по-широк консенсус в тази посока – да се подпише проекта с мнозинство не по-малко от половината народни представители, както и да се внесе решение за свикване на ВНС, за което е необходимо мнозинство от 2/3“, заяви той.

„Първо ще се срещнем на заседание с представителите на „Обединени патриоти“ и ще проведем консултации. Очакванията ни са да подпишат този проект. Ще проведем консултации с всички останали парламентарно представени партии. Моите очаквания са БСП да не подкрепят този проект за нова Конституция. Целта ни е да постигнем максималният политически консенсус и да се приеме решение за свикване на ВНС“, каза още Ципов.