Правният съветник на президента проф. Емилия Друмева заяви пред bTV след председателския съвет, че НС трябва само да излезе от кризата и президентът ще чака какво ще реши парламентът.

"Процедурата е в парламента, НС е на ход", каза тя относно ситуацията с мандата, от който се отказа партията ИТН, след като Пламен Николов обяви, че по лични причини оттегля кандидатурата си за премиер. 

Председателят на Народното събрание и заместниците му се допитаха до президентската институция за това трябва ли да се гласува, или не проектоправителството "Николов".

В залата пък от "Има такъв народ" започнаха деня все едно нищо не се е случило. И предложиха дневен ред без точката за избор на Пламен Николов. 
Последваха реакции от политическите формации.

В същото време стана ясно, че Народното събрание ще гласува утре решение, с което да излезе от юридически сложния казус с номинацията на Пламен Николов за премиер. Това ще бъде първа точка от работата на парламента в четвъртък.

„Гласуване утре ще има. Трябва да има краен акт на Народното събрание, с който да приключи казуса“, заяви адвокат Николай Хаджигенов след председателския съвет при Ива Митева, в който участва правния съветник на президента проф. Емилия Друмева. 

Трябва да има дебат в пленарната зала - „Актът на президента е краен , оттук нататък топката е при нас. Това е нашият мач, не може да бягаме от отвореност. Този прецедент трябва да бъде решен правилно“, допълни Хаджигенов.

Почти всички са били единни в решението си.

„ИТН сигурно се притесняваха, че парламентът може да гласува против и да не приеме оставката на Пламен Николов и да го направим насила премиер, което е в рамките на забавното, но това е изцяло в тяхната част“. „Как ще направим насила някой премиер, вие сериозно ли? Оказа се обаче че го мислят сериозно“, каза Хаджигенов учудено. Все пак са успели да убедят ИТН, че няма да има такъв сценарий.

От своя страна Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви няма да гласуват предложен състав на Министерски съвет, ще се произнесем по волеизявлението на Пламен Николов. 

"Няма да гласуваме предложен състав на Министерски съвет, защото то остава безпредметно. Единствено ще се произнесем по волеизявлението на г-н Николов, свързано с неговия мандат като кандидат за министър-председател", каза Атанасова.

По думите й вероятно от ИТН ще внесат проекта на решение. "Разчитам, че г-жа Митева с експертите на Народното събрание ще подготвят такъв проект на решение. Ако има нужда от някаква редакция, това в съгласие, надявам се, да се направи. Добре е, че колегите, които бяха против изобщо да има обсъждане и гласуване в пленарна зала, чуха становищата и аргументите на проф. Друмева, и колегите от президентството, които считат, че задължително трябвада има акт на Народното събрание", допълни още Атанасова.