Председателят на енергийната комисия в НС Делян Добрев се закани да даде финансовия министър Асен Василев на прокурор. Това обяви той в ефира на bTV.

По думите на Добрев причината е делата, които България води с ЕРП-тата. Според него Министерството на финансите (МФ) е спряло да плаща на международната адвокатска кантора, която защитава България по делото на ЧЕЗ за 2.1 млрд.

Именно заради това водещата на го попита дали не се е скарал с Асен Василев в гимназията и какви отношения са имали. По думите му обаче в гимназията са имали добри отношения. 

Според Денков юристите сами плащат от джоба си, за да се извършат експертизите.

"Пише, че проверяват фактурите, не пише платихме ги. Фактурите са от август месец, какво ги прави толкова време Асен Василев. Не му е първи път. Той е при пъти финансов министър", посочи Добрев и заяви още, че когато са приключили предходните мандати на Василев, след това служебните министри са плащали фактурите.

Освен това, Добрев заяви, че в рамките на кабинета "Петков" Василев не платил фактури за 5 174 000 евро и след това ги платило служебно правителство. А през 2022 година не били платени фактури за 13 874 000 евро. Експертизи по делото с ЧЕЗ са плащани от джоба на адвокатите ни - кой нормален човек не си плаща на адвокатите, попита Добрев.

"Аз знам от адвокатите, защото аз съм ключов свидетел по тези дела срещу ЕРП-тата. Не е им е разрешено, плащат от собствения си джоб. Кой нормален човек не си плаща на адвокатите, освен ако не иска да загуби делото? Защо не плаща фактурите, има ли споразумение с ЧЕЗ? Фалираме държавата, за да може частният сектор да е добре.", каза още Добрев.

Той коментира и казуса с "Лукойл".

"Лукойл" няма да си тръгнат, докато не им вземем дерогацията. Три пъти го предложих. Всички от "Промяната" и ДБ гласуват против, нищо че уж са срещу Русия. През това време премиерът Денков  лети и плаши с оставката си, ако махнем дерогацията, заяви Добрев.

Николай Денков звъни на шефа на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която му казва "звънни му ти, той е неконтролируем".

Не може "Лукойл" да вземе 3 млрд., а българският потребител - 0. Левчето продължава, коментира Добрев.

С предложението за такса "транзит" за Унгария и Сърбия, Асен Василев отново върши работа на Русия. Така иска да напомпи приходната част на бюджета и да докара дефицита до 3%. Кой ще ги плати? Тези три милиарда са въздушни, няма кой да ги събере, разкри депутатът от ГЕРБ.

"Натрупаните задължение на Лукойл 674 000 евро, а Асен Василев и Министерството на финансите ги проверяват 3 месеца. Кое счетоводство ги проверява три месеца", попита Делян Добрев.

Той намекна още, че Асен Василев праща доноси срещу него в САЩ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук