Депутатът от ПГ на "Възраждане" Цончо Ганев заяви пред БНТ, че “в България няма газ за следващите месеци - няма подписани договори, няма нищо”.

“Истината е, че когато ние казваме, че България не може да се позволи да е във вражеския списък на Русия, има една много простичка причина - тя е чисто егоистична от гледна точка на България и на всеки един от нас - ние сме икономически зависими заради доставките на газ, заради доставките на гориво за АЕЦ, заради доставките на частите за АЕЦ и ТЕЦ-овете. А какво ще правим с отработеното ядрено гориво, ако Русия откаже да го приема”, коментира депутатът от “Възраждане”.

Според него страната ни е пред икономически колапс, а спирането на доставките на руски газ вкарва в криза една след друга европейските страни в криза.

Не само пазаруването на депутати е факт, факт е и че в управляващите партии имаше хора, които нямаше да гласуват проектокабинета на Асен Василев. Аз лично съм чувал, че поне четирима от БСП нямаше да подкрепят този проект за правителство, заяви той.

“Причините това нещо да не се случи са много. Основното е, че когато и да се разпусне този парламент, ще е късно, защото е парламент с 6 проевропейски, пронатовски, евроатлантически партии и единствено “Възраждане” противостои на това нещо”, каза Ганев.

“В момента “Възраждане” има над 23% подкрепа и е първа политическа сила. И важното е, че когато ние започнем да управляваме страната, първото нещо, което трябва да направим, защото икономиката и нашето физическо оцеляване ни задължава, е да оправим отношенията с Русия”, категоричен беше Цончо Ганев.