"Не съм против Доган. Към този момент не са водени разговори за нова партия, нито Пеевски, нито ние с него. Към този момент сме концентрирани върху това, накъде ще продължи ДПС.

Дали би могло да се сложи край на този конфликт, защото никой не оспорва заслугите на почетния председател. Няма да ме чуете да кажа лоша дума за него, каквото и да се случи.

Господин Доган е историческа личност, има заслуги за прехода, за мира, за създаването на ДПС, за целостта, за етноса, да не ги изброявам".  

Това заяви Йордан Цонев от ДПС в ефира на Нова тв, коментирайки ситуацията в партията си. 

Възможно ли е примирие? 

"Как да ви кажа. Щеше ми се да не беше започвал този конфликт, той започна много нелепо.

Даже нямах обяснение защо по този начин. И защо кръга около господин Доган го изтълкува като действие срещу него. Случката е много ясна, с откриването на парламента казахме, че ще подкрепим кабинет, защото хората искат такъв", уточни Цонев. 

Той отрече предварителна подготовка на разцеплението на ДПС и разчистването в партията. 

"Какво да призная? Няма подготовка, освен това тази игра със сайтовете също ми е дълбоко непозната. Аз знам това, което се случи и виждам. 

Айсел Рафат отговаряше за структурите в Турция, уволни старите отговорници буквално две седмици преди изборите и резултатът бе 20 000 гласа по-малко. Защо те да са хора около Доган, а ние да не сме хора около Доган, след като съм му бил заместник", каза Цонев.

"Защото днес сте в два различни лагера", попита го тогава водещата Мира Иванова.  

"Вижте ако ме прекъсвате на всяко първо изречение, няма какво да ви отговоря. Нали все пак трябва да кажа три изречения.

Всички сме хора около Доган. 20 години съм бил негов заместник. Случва се това, което ви разказах. Ние печелим изборите, ставаме втори, проектът който направиха тандема Доган и Пеевски, партията да се отвори.

Пеевски миналата година извади от изолация ДПС и партията седна на масата с всички партии. Свършихме много полезни неща. Това ни даде надежда, че ще излезе от 10 годишната стагнация и ще влезе в реалния политически живот", категоричен бе Цонев. 

"За мен бе безкрайно озадачаващо - ние да вземем решение, че ще подкрепим първия, ще работим за втория и третия мандат. Това го оповестяваме в програмна декларация в парламента пред всички колеги, на срещата при президента, пратени там от всички колеги, с тези думи, че ще направим това.

И изведнъж две седмица по-късно... нито Доган се е обадил на някой от нас. Нито е казал защо, че има аргументи. 

Пристига Джевджет Чакъров и казва: Почетният председател каза да се гласува против. 

Въпроса ви започна с определени констатации. Например, дали Доган смята, че се извършва преврат.

Преврат се извършва, когато се сваля легитимно избрано ръководство. Легитимно избран председател на партията са двама - Чакъров и Пеевски.

Ако гледаме от тази гледна точка, в момента има преврат срещу Пеевски. Защо да е преврат? Не е преврат, когато когато легитимно избраното ръководство защитава решенията си", каза още Цонев. 

"Аз съм част от ДПС толкова много години, няма голяма разлика в съществуването на ДПС преди и сега. Защото ДПС винаги е била управлявана по волята на председателя, макар и колективните органи да заседават и да си казват мнението", продължи Цонев. 

"Доган не ми поиска оставката. Не бях назован в обръщението на господин Доган.

Казах, че понеже не смятам, че Доган е прав с това решение, затова не го подкрепих, това не означава , че съм против Доган. Не може ако едно решение да не го подкрепиш, да те обявят за враг", констатира той. 

Йордан Цонев не е против Доган

"Няма да бъда срещу, нека да е ясно. Аз срещу господин Доган няма да бъда и никой не може да ме накара.

Това, че оставам в екипа на Пеевски е знак, че признавам, че този човек  за една година извади ДПС от изолацията, сложи я на масата на политическите разговори, направи я фактор в Народното събрание (НС), фактор в изпълнителната власт, направи така, че никой да не се подиграва на ДПС.

За една година със своите действия и решителност, и екип към общините на ДПС да потекат реки от проекти. 400 милиона са проектите. Такава сума не се е случвала", обясни той. 

Писмото до посланиците 

"Писмото до посланиците не е изпратено от Станислав Анастасов. Тимур Халилов, никой не го познава в структурите, има дума, че това е така. Анастасов казва, че не е така.

Ако тези хора искат да дискредитират екипа на Пеевски, може да го направят. Това е дума срещу дума.

Анастасов каза колко хора са имали достъп до компютъра му. Той обясни как е станало", обясни Цонев. 

Скритите бизнеси на дерибеите

"Битката, която Пеевски поведе като ново начало, е срещу хората, които хората не искат. Това е част от неговата битка, от новото начало.

Хайде сега да разграничим хората около господин Доган, от самия Доган. Ако те са забогатявали на негов гръб, нека хората да ги научат. Този кръг около него го въвежда в заблуждение. 

Същото беше и с Иван Костов и СДС. Тогава му казах: "Не слушайте тези хора, които по-късно станаха Капитал". Не ни чу никой.

Много мразя да се оказвам прав. Всичко приключи след 3-4 години.

Понякога лидерите слушат определени хора, които не им говорят добре - русалките на Одисей", каза Цонев. 

"Изглеждате странно несъответстващ, с почти християнско смирение тази сутрин на фона на една много кална кампания, която върви? Когато днес говорите за дерибеи, това не е ли два пъти подло говорене - веднъж към избирателите, едва ли знаете за дерибейте в ДПС от две седмици, втори път към доскорошните си съратници в ДПС, за които сега проглеждате, че са дерибеи?

Имате ли информация за финансови зависимости, нерегламентирани практики, някакви скрити бизнеси, които ще вадите на бял свят, за да се ориентираме ние, дали става някакъв процес на изчистване на ДПС или за кални битки, в които всеки ще вади каквото има?" - попита го Мира Иванова.  

"Представяте ли си аз да ви отговоря с толкова думи, с колкото зададохте въпроса?" - отвърна й Цонев.

"Моля да не коментирате моя въпроси" - сопна се Мира.

"Вие ми задавате въпрос с 20 констатации, подло, кално, подло, кално, и искате да ви отговоря кратко. Искате да ви отговоря с да или не. 

Искам да отговоря. Идва винаги време, в което трябва да се чисти една партия. Пеевски обяви това време на конференцията. Той каза, че точно това ще направи. 

Във вътрешно партийна битка такава информация не се използва, такава информация се дава на хората, на органите. Неведоми са пътищата господни. Ако е писано, Пеевски ще разчисти партията", отговори Цонев. 

Централният съвет не може да махне Пеевски. 

"Пеевски не свиква централния съвет, защото това би означавало окончателно разцепление. Това ще зачеркне всичките постигнати до сега резултати. 

Всички политици имаме репутационни проблеми. Ако ги нямахме, нямаше целия процес да е в криза и да имаме такива резултати. Излизането му на политическия терен не е от вчера.

Трето, това е избор на избирателите. Четвърто, това, което той направи не успяха да го направят други двама председатели", категоричен бе Цонев. 

Внушават на Доган, че българчетата и помачетата му взимат партията

"Призивите са: "Господин Доган, взимат ви партията. Вторият призив е вземат ни партията.

Кой? Българчетата и помачетата. И оттам дойде моя израз. Аз ли съм българчето? Цонев бил българчето. Не е, не е това.

Това се внушава на Доган, че българчетата и помачетата вземат партията. Това се внушава от хората около него. 

Винаги съм вярвал, че каузата на живота и делото на Доган е заедността. Етническата тема сега му я пробутват изкуствено. Те, достатъчно категорично ли го казах? Не може по този начин - българчетата и помачетата ни вземат партията, не може по този начин.  

Във форума "Аз подкрепям  Доган " прочетох неща, които модераторката не изтри, а изтри много постове, че нашите избиратели искат Доган и Пеевски заедно, защото са успешни", категоричен бе Цонев.