Защо четири парламента излъчват нестабилни мнозинства и не могат да съставят правителство? Отговорът даде зам.-председателят на НС Йордан Цонев в изказване от трибуната на парламента.

От първия ден на изборите под диктата на телевизиите на кръга "Капитал" и на 20-те говорещи глави от този кръг започва формирането на общественото мнение кое не може. На 2 октомври, още не бяха излезли изборните резултати, когато те се набутаха в студията и започнаха да говорят как няма да се формира правителство, как не може да се направи, заяви Йордан Цонев.

И попита: "Защо не може да се формира? Тези 240 депутати кой ги изпраща в този парламент? Българския народ! Кой казва кой с кого не може?"

Говорящите глави ли казват кой с кого не може? Смилов ли казва кой с кого не може? Или другите социолози и политолози, попита Цонев. И даде отговора: "Българският народ казва кой с кого може! И българският народ е казал, че всеки от нас с всеки може, щом ни е пратил тук".

Вие да сте чули да се говори този дискурс в обществената среда? Аз не съм, следя я. Поправете ме, ако сте го чули. Единственото, което чувам е или главното е – кой с кого не може, защо не може и как не бива да се направи.

По тази причина ние нямаме кабинет, нямахме миналата година на два пъти, нямаме сега, готвим се как ще ходим на предсрочни избори, дори законодателството правим с оглед на предсрочни избори, без да сме изчерпали конституционната възможност за това, за което суверенът ни е пратил тук, възмути се зам.-председателят на ДПС.

И аз твърдя, че почти всички избиратели на всички партии искат от нас правителство. Твърдя го най-отговорно. Защото през всичките тези две години бях на терен, както и вие сте били. И се срещах не само с нашите избиратели, защото те идват на срещите. Това беше основното послание – спрете да се карате, намерете общ език и направете кабинет, стига ни занимавайте с избори, продължи Йордан Цонев.

"Обаче ние кого слушаме? Анализаторите. Които ни внушават как не може. А защо не може? Защото някои проксита на този кръг не могат да направят самостоятелно мнозинство. Говоря направо, директно, без да заобикалям темите, без да говоря с Езопов език. А мога да говоря. Но искам да ме чуят добре. Ние разбираме какво се случва.

Искам да се обърна и към нашите евроатлантически партньори. Ние разбираме, че никой не ни помага в това, пречи се. Пречи се България да има истинска стабилност, политическа, икономическа и всякаква. Пречи се от този кръг, който спекулира, че провежда евроатлантическите ценности в България. Нищо не провежда. Провежда хаос. Провежда лична политика, лични интереси и т.н.", подчерта Цонев.

Сега беше моментът да чуете това от нас. България, българските избиратели, очакват ние отговорно да постъпим и да съставим кабинет. Може и да не можем, защото може да срещнем идеологически, програмни и всякакви различия. Но такъв опит изобщо не е направен, каза зам.-председателят на НС.

И се обърна към ПП и ДБ: "Вие правите опит двете партии да си направите нещо. Това не е опит – казва се: „ние с другите не искаме”. Някой друг прави някакви опити. Няма истински разговор.".

"Твърдя, че няма разговор заради обществената среда, която се създава от завладените медии и набутаните там анализатори, които аз наричам говорещи глави, защото ги слушам вече 25 г. едно и също да говорят.

Когато техните проксита във власта, в парламента вземат властта – всичко е ок, всичко е морално, всичко е точно, няма корупция, всичко е добре. Когато обаче не могат да съставят правителство, елате да видите какво става – ей това, което гледате от два месеца.", подчерта зам.-председателят на НС.

"Вижте, кой каквото иска да говори. Ние обаче сме длъжни тук от тази трибуна да говорим това, което мислим, според съвестта си. Тази моя реч в момента е според моята съвест. Моята съвест ми казва това – българските избиратели ви пратиха тук не да слушаме говорещите глави, а за да мислим с нашите глави и да се опитаме да формираме кабинет.

Тогава ще имаме и бюджет, ще имаме и социална политика, ще имаме и финансова стабилност, и ще решим и икономическата, и енергийната криза, и всичко. И ще има кой да носи отговорност.", категоричен бе Йордан Цонев.

Той коментира и въпроса трябваше ли да бъде внесен бюджет в Народното събрание или не. Моето лично мнение е да, трябваше. Така искат Конституцията и Закона за публичните финанси. Но можехме ли да повторим усилието от миналата година, когато служебният кабинет внесе такъв законопроект за държавния бюджет? Можехме, но много по-трудно, заяви Цонев.

И допълни: "Условията бяха съвсем различни - тогава нито инфлацията беше на това ниво, нито войната беше започнала, нито дълговата криза беше влязла в тази фаза, в която лихвите отидоха твърде нагоре и цената на дълга скочи.".

Тоест рисковете да направим отново това упражнение сега са много големи, обясни зам.-председателят на ДПС защо Движението се съгласи с удължаване на действието на сегашния бюджет и през 2023 г.

С 1/12 част всеки месец ще можем поне да подсигурим минимално функционирането на държавата и на системите, каза експертът по бюджет и финанси на партията.

Цонев обърна специално внимание е на социалната политика. В закона, който внесе служебният кабинет миналата година и в актуализацията на закона на самия кабинет, правен през юни, повече от 2/3 от социалните неща бяха изработени в тази зала от опозицията. Факт, каза Йордан Цонев. И обобщи: "Консенсус може да се намери. И не само управляващите понякога могат. Но рисковете са повече.".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук