Последователно ние сме опозиция на това правителство от първия му ден. Председателят Карадайъ от май месец каза, че предстоят предсрочни избори.

Това заяви в ефира на Нова телевизия депутатът от ДПС Йордан Цонев.

По думите му не е вярно твърдението, че страната ще бъде хвърлена в хаос при едни предсрочни избори, не е вярно.

Според него с пандемията е било по-опасно, отколкото сегашната война в Украйна.

Цонев смята, че идеята за програмен кабинет на ПП и коалицията е прекалено утопична и няма как да се реализира.

„Актуализация на бюджета имаше и преди и то при служебен кабинет, което беше прецедент“, добави той.

Цонев каза, че с тези параметри ДПС не би подкрепила бюджета. „Бюджетът ще мине на второ четене, но на първо не могат да разчитат на нас“, каза той.

“Когато определени кръгове започват да губят властта, започват да пускат слухове. Ако Слави беше проект на ДПС, нямаше да допуснем да ходим на трети избори, защото преди това имаше всички условия да се състави кабинет. Слави игра тази игра, за да се даде време на ПП, служебните министри да излязат на сцената, да спечелят и да формират този кабинет“, добави той.

"Трифонов и формацията му играха за време, те бламираха съставянето на кабинет след изборите през юни. Няма как Слави да бъде продукт на ДПС“, категоричен бе Цонев.

Той добави, че ДПС не желае да подкрепя лица от кръга "Капитал": "Подкрепихме Каримански за БНБ, защото не е от техния кръг", каза Цонев.

"Социолозите казват, че рейтингът на ПП драстично е спаднал и очакваме народът легитимно да ги изведе от властта. Очаквам различен резултат от изборите, в сравнение с предишните", подчерта той.

Цонев каза, че твърдението, че Петков е обещал да вдигне ветото за Северна Македония, е вярно. "Западни политици ни казват именно това, той е поел такъв ангажимент", обясни той.