Още миналата година, когато мина референдумът, премиерът заяви, че ГЕРБ ще го внесе в Народното събрание, независимо, че  не достигат гласове. В 43-тото Народно събрание го внесохме, но той беше отхвърлен още на ниво комисия. Сега се надяваме това да не е така. Г-н Марешки ще подкрепи внесения референдум. Това каза пред Канал 3 зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева. 
”Важно е да бъде чут гласът на тези 2,5 млн. български граждани, защото може би ние -  партиите, който участваха в тези избори, не направихме всичко възможно, за да обясним на българските граждани какво означава мажоритарен вот, какви проблеми ще крие той, какви опасности и затова трябва да направим една широка дискусия В Народното събрание. Дискусия, в която да участват, както експерти, така и хора, които са се занимавали с тази тема”, обясни Караянчева. 
 
”Най-важният момент в мажоритарният вот е районирането. Ако то се направи в интерес на една или друга политическа сила, тогава всички ще бъдем обвинявани. Затова ние предложихме районирането да го направи президентът, защото той може да сформира комисия и тя да данни и от ГРАО, от ЦИК и Статистическият институт. Да се направи такова райониране, че ако в едномандатен район се избира определен народен представител с даден брой гласове, той да се избира с тези гласове. Реално претеглени да бъдат мандатите”, разясни каза зам.-председателят на Народното събрание.
 
”Трябва да се направи райониране, което да бъде съобразено със спецификата на отделните райони, за да има шанс всеки един мажоритарен кандидат и кампанията, която прави да достига до максимален брой избиратели, които да го изберат”, каза още тя. 
 
”Президентът е човек, който е президент на всички български граждани и всъщност районирането, което той трябва да направи, ще бъде най-честно. Логично е той да го направи.”, добави Караянчева. 
 
”Няма как да се знае какво ще се случи в самите дебати. Не сме говорили в посока на това, да правим отстъпки. Поехме ангажимента да направим предложението така, както е застъпено в референдума”, заяви тя. 
 
Цвета Караянчева са обяви за намаляване на партийните субсидии, но не и до нивото на 1 лев. Според нея субсидиите за партиите трябва да се намалят на 50%.