Най-ранобудните посетители на парламента, сред които много деца и младежи, бяха посрещнати от заместник-председателя на Народното събрание Цвета Караянчева в Деня на отворени врати. Тя ги покани да разгледат сградата, да заемат места в пленарната зала, показа им как се гласува с депутатска карта и отговори на всички техни въпроси.
Те се интересуваха как работят народните представители, как се гласува и защо се карат депутатите.

До 17.00 часа сградата на законодателната институция ще може да бъде посетена от граждани в рамките на инициативата Европейски дни на наследството.

Наред с ежедневието на парламентаристите, гражданите, дошли в Народното събрание, питаха Цвета Караянчева за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, какви стъпки се предприемат за влизането на България в Еврозоната, кога ще приключи изграждането на новата пленарна зала на парламента.Приятно съм изненадана, че много млади хора се интересуват от работата на Народното събрание, коментира пред журналисти заместник-председателят на парламента. Цвета Караянчева подчерта, че институциите трябва да направят всичко възможно тези будни младежи да успеят да се реализират в България. Тук се работи сериозно, обсъждат се закони, които определят бъдещето на страната, добави тя.

Най-малкият посетител - на 7 месеца, беше с родителите си и с 8-годишната си сестра Светлозара. Сред първите посетители бяха и много млади семейства с „бъдещи народни представители, председатели на парламента, министър-председатели и президенти”.

Председателят на парламента Димитър Главчев ще разговаря в 16.30 часа с последните посетители в пленарната зала на Народното събрание. Той ще покани най-младите и най-любопитни сред тях в кабинета на председателя, ще им разкаже за дейността на институцията и ще отговори на техни въпроси.