Това, което стана във Варна, е историческо. Последните месеци имаше голямо напрежение между ЕС и Турция и взаимно обвинение чрез медиите. Всеки бе притеснен, защото знаеше, че отговорността от тази конференция е по-голяма от личните пристрастия, които може да изразим публично. Това заяви Цветан Цветанов в ефира на bTV.
"Бойко Борисов показа, че може да бъде лидер в Европа и посредник между лидерите на ЕС и Турция. Повече от всякога се нуждаем от този диалог", добави политикът.

Относно скандала с подадената оставка на депутата от ГЕРБ Димитър Гамишев, Цветанов каза: "Действията му са били в период, в който не се е занимавал и не е било в лицето на ГЕРБ Гоце Делчев. Той каза, че за периода когато е бил, е имало подобно кандидатстване по европроекти. Не помни и не знае, че този е малоимотен гражданин. Декларирано е и от Борисов, и от финансовия министър, че трябва да се борим срещу явления, при които хора прехвърлят фирми срещу задължения".

"Не мога да твърдя дали има задължения. Говори се много за това в публичното пространство и БСП го поеха като политически възможен вариант да говорят негативно. Той каза, че си подава оставката, понеже не иска да петни името на партията и съжалява за всичко. Той е общински ръководител и няма да продължи да е общински ръководител на партията", добави той.

На въпрос не трябва ли подборът на депутатите да е по-сериозен, Цветанов отговори: "Има номинации, които се правят от общинските структури. Ние не практикуваме като БСП - да спускаме парашутисти за определени водачи и номинации. На територията на Гоце Делчев и в района на колегата той е разпознаваем и като съм бил там съм видял добро отношение на местните към него".

"Тази ситуация е ползвана политически да бъде атакувана партия ГЕРБ, но ние за пореден път показахме, че при подобна ситуация ние вземаме правилното решение. Не можем да кажем, че този човек трябва да остане. Тук се питаме защо тези, които дават морална оценка на ГЕРБ, не предприемат подобни действия за много по-тежки случаи като Манол Генов, който е заподозрян в купуване на гласове. Това е най-тежкото престъпление, което един народен представител може да направи", каза още той.

"България, и в лицето и на премиера Бойко Борисов, заяви, че сме солидарни с Великобритания. В момента се взимат геополитически решения на най-високо ниво. Аз смятам, че България трябва да бъде солидарна с тези актове, защото ние споделяме евро-демократичните ценности. Аз съм убеден, че правителството ще вземе най-правилното решение. Когато разследвахме атентата в "Сарафово", Тереза Мей, в качеството си на вътрешен министър, ни помогна много. Аз смятам, че трябва да бъдем солидарни с нашите съюзници не само от Европа, а от целия свят", заяви Цветанов по темата за скандала между Великобритания и Русия по повод отравянето на Сергей Скрипал и изгонването на руски дипломати от държави по целия свят.

"Действията на граничните полицаи са недопустими. Аз съм убеден, че ръководството на МВР ще действа безкомпромисно. Няма какво повече да коментирам. Има си ред и правила. Винаги сме проявявали нетърпимост към подобни постъпки. Убеден съм, че и сега виновните ще си понесат последствията", категоричен беше Цветанов по повод скандала на Аерогара София.