ГЕРБ ще подкрепи концепцията за циганите след редакционни бележки и не смята да сдава властта, ако загуби евровота.

"Не разглеждаме тази възможност, защото сме уверени в победата. Аз го казвам от тази гледна точка на това, което имаме като социология.

Този коментар той направи след среща с британската посланичка Ема Хопкинс в парламента по обед  само три часа преди заседанието на комисията за контрол над службите по повод тъй нареченото отравяне на бизнесмена Емилиян Гебрев, за което нашите власти си партнират с британските служби заради подозренията, че е намесен един от тримата руски агенти, отровили Скрипал миналата година. Цветанов призна, че двамата са обсъдили въпроса. "И тази тема я засегнахме малко, няма новини", лаконичен бе той. По принцип имаме много добро парламентарно взаимодействие и всички свързано с тема сигурност, каза за темата на разговора с дипломатката Цветанов.

Той подчерта, че ГЕРБ няма да отстъпи на БСП за смяната на ЦИК, за да не ги обвинят после от опозицията, че го правят нарочно за изборни манипулации.

"Един месец преди стартирането на процедурите по-добре да остане ЦИК, назначена точно от БСП. Това ще е гаранция, че изборите ще бъдат прозрачни. Искаме да работим по правилата, не се притесняваме от политическо състезание", заяви шефът на депутатите от управляващата партия.

Цветанов даде да се разбере, че ГЕРБ ще подкрепи концепцията за циганите, изработена от ВМРО, но след редакции на някои от текстовете.

"Към момента не се констатират резултати от интеграцията, които всички ние очакваме. Няма партия, която да не подкрепи едно предложение, свързано със спазване на закона от всички и както някои получават социални помощи, така също да бъде обвързано с техните ангажименти за плащане на данъци и знанията на децата им, трудовите им навици", коментира той за ромите. Според Цветанов "някои от текстовете трябва да бъдат доста по-обрани, защото трябва да избегнем всяка възможност за манипулации в предизборния период".

Коалиционният съвет не се е събирал отдавна, но това било заради заетост на членовете му.  Непровеждането му не пречело на работата."Коалицията е стабилна, нормално е в определени моменти да имаме различно мнение. Поели сме ангажимент за 4-годишен управленски мандат, споразумението не е нарушено, имаме различни теми извън обхвата на коалиционното споразумение и управленската програма", отсече Цветанов.

Още утре вечер с Каракачанов щели да си поговорят по коалиционни въпроси в Мюнхен, където ще участват заедно в Мюнхенската конференция. А днес Цветанов вече е разговарял и с другите двама лидери от ОП - с Валери Симеонов и със Сидеров, все по въпроса за утрешното гласуване на Изборния кодекс. Освен това в коалиционен формат вчера обсъдили законодателната програма за седмицата.

По повод ранното приключване на работата на парламента, малко след 11 часа, шефът на ПГ на ГЕРБ коментира, че "в някои няма достатъчно законодателство", но затова пък депутатите щели да си наваксат с работата следобед в три важни комисии, сред които и правната, която трябва да гласува Изборния кодекс на второ четене.