ГЕРБ ще подкрепят въвеждането в сила и на трите въпроса, подкрепени на референдума. Това обяви председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов в декларация в Народното събрание.
На допитването в неделя повечето участвали поискаха въвеждане на мажоритарни избори в два тура, задължително гласуване и намаляване на партийните субсидии на 1 лев за глас, съобщава "Флагман". Пред репортери в парламента Цветанов не бе толкова категоричен.

По отношение на мажоритарния вот той каза: „Нямаме още политическо решение. Аз лично бих подкрепил едно такова решение, но разбира се имаме Изпълнителна комисия, имаме обсъждания, които ще бъдат направени. Но смятам, че въвеждането на мажоритарния елемент е важен фактор за издигането на авторитета както на институцията парламент, така и на политическите партии и на всички, които участват, защото ще знаят, че са пряко избрани от хората.”

Мажоритарната система според специалистите, а и практиката по света е показала, дава изключително предимство на двете най-големи партии и най-вече на най-силната към момента. По-малките политически играчи пък на практика са изхвърлени от системата.

Цветанов каза още: „Обсъждаме варианта референдумът да бъде подкрепен, защото над 3 милиона граждани са дали възможността. Мажоритарният елемент е хубаво нещо. Ние, когато обсъждахме Изборния кодекс, предлагахме смесена система, каквато е в Германия – пропорционална и мажоритарна. За съжаление тогава точно от БСП бяха против, защото те отчетоха като голяма грешка това, което направиха с Изборния кодекс 2009 г.”

Цветанов припомни как тогава само ГЕРБ и ДПС са получили мажоритарни депутати (31 общо).
По отношение на субсидиите той коментира, че обществото е доста чувствително: „И действително трябва да бъде намалена субсидията.”

Той обаче посочи как кампанията на Румен Радев е била финансирана в разрез със закона и добави, че субсидията следва да е достатъчна, така че партиите да не изпадат в зависимост.

Цветан Цветанов каза, че провеждат разговори за подкрепа от Патриотичния фронт за втория тур на президентския вот: „Имаме разговори, които водим. Мисля, че бихме могли да получим една подкрепа от страна на Патриотичния фронт и мога да кажа, че днешното изказване на г-н Байрактаров беше много ясно като послание, както и упрекът му към БСП за целия този популизъм, който анонсират от трибуната на парламента и трябва всички да си дадем ясна сметка за стабилността.”

Цветанов обяви оптимистично: "Аз съм убеден, че в неделя вечерта ще можем да се поздравим с първата жена президент - г-жа Цецка Цачева. Българските граждани в момента имат възможността да осъзнаят какво можем да направим в неделя и трябва да се вземе най-правилното решение.”
Парламентарният шеф на ГЕРБ призова всички българи да излязат и да гласуват, защото когато има висока избирателна активност, българският президент ще може да се ползва с широка обществена подкрепа.

Цветан Цветанов обаче приветства опоненти за резултатите им след първия тур: „Поздравления за „БСП лява България”, че успяха да постигнат този резултат. Поздравления и за Патриотичния фронт, че успяха да постигнат този резултат. Поздравление и за г-н Марешки, който без партия успя да постигне този резултат.”

По повод избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ Цветанов заяви, че това е най-демократичната страна. И както е бил избран първият чернокож президент в лицето на Барак Обама, така и американският народ сега е дал подкрепа за Тръмп.
Цветанов все пак изрази надежда, че няма да има резки промени в политиката на САЩ, предвид факта, че в последната част от кампанията си новият държавен водач е бил „доста по-обран”.