В предизборната кампания и след евровота политиците трябва да сме отговорни по темата миграция, а не да гледаме бързия политически дивидент. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов по време на кръгла маса „Управление на миграционната политика в контекста на изборите за Европейски парламент“, предаде агенция „Фокус“.

„Благодаря, че присъстват представителите от ДПС и от „Воля“. Не виждам представители от БСП. Ние знаем, че те в момента не посещават българския парламент. Искам да благодаря на всички посланици, които са тук, защото смятам, че с тяхната подкрепа можем да направим тази кръгла маса много по-полезна“, каза Цветанов.

По думите му темата за миграцията дава възможност на националпопулистките течения в Европа да създадат допълнителни проблеми както по време на европейските избори, така също и след приключването им. Цветанов отчете, че при разговорите за ЕК, за Съвет за европейски парламент темата за миграцията ще бъде много актуална. „Ще бъде за бъдещето на ЕС и тук искам специално да благодаря на всички държави, които днес изпратиха своите посланици. Искам да благодаря на посланика на Турция, защото знаем, че България граничи с нашите съседи от Турция“, каза Цветанов.

Той отчете, че България изпълнява своя ангажимент по охрана на външната граница на ЕС. „Ние го показахме както с национално финансиране за изграждане на възпиращото съоръжение, но оценяваме целевата помощ в размер на 160 млн. евро“, подчерта Цветан Цветанов.

По думите му в рамките на три години страната ни е успяла да усвои тези средства и да надгради капацитета си. Той отчете, че всичко направено се оценява от европейските ни партньори. „Чрез агенция „Фронтекс“ по всички инициативи и мисии, които бяха направени, 1040 служители от държави членки на ЕС да бъдат част от охраната на външната граница“, посочи Цветанов.

По думите му последните две години има почти нулев миграционен натиск към страната ни. „Когато идват по-топлите месеци, метеорологичните условия позволяват да има засилване на миграционния поток, който вече се забелязва като увеличен през последната една година в Гърция с над 30%. В момента в Турция също така има вече около 200 хил. афгаинстанци, които са потърсили своето бъдеще в момента на територията на Турция, които са тръгнали от Иран“, обърна внимание Цветанов.

Според него това означава, че ангажиментът на Турция става по-отговорен, както и на ЕК