Евентуално България може да има втори кандидат за генерален секретар на ООН. Това заяви пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, след като регистрира партията в ЦИК за предстоящите президентски избори. Цветанов посочи, че ще има новини в следващите два дни, но препоръча да се изчака позицията на Министерски съвет по въпроса.
В момента в международен план текат процеси и преговори за издигане кандидатурата на Георгиева от няколко европейски държави. Дори канцлерът Меркел се е опитала да убеди Владимир Путин да подкрепи еврокомисаря, припомня epicenter.bg.
 
Нямам информация за извънредна точка в дневния ред на заседанието на Министерски съвет, която да бъде внесена утре. Самата тема със смяната на българската кандидатура за генерален секретар на ООН също не е обсъждана. Това пък заяви лаконично по-рано днес вътрешният министър Румяна Бъчварова в студиото на Нова телевизия.
 
На въпрос дали се готви смяната на Ирина Бокова с кандидатурата на Кристалина Георгиева Бъчварова отправи въпросите към министъра на външните работи.
 
Единственото, което вицепремиерът коментира е, че явно представянето до този момента на Ирина Бокова не е убедително и срещу нейната кандидатура има реакция. На последното гласуване в ООН българският кандидат зае пето място.
 
"Засега смяната на Ирина Бокова като българска кандидатура за генерален секретар на ООН не е официално обсъждана от правителството". Това стана ясно от думите на вицепремиера Меглена Кунева. Тя отклони всички въпроси, свързани с евентуалното влизане на еврокомисаряКристалина Георгиева в надпреварата за генерален секретар на ООН.
 
Надявам се, че ако има някакви въпроси около такъв казус, това ще бъде ангажимент на най-високо ниво в държавата да каже какво мислят. Просто да коментирам публикации в пресата не е сериозно. Аз на този етап няма какво да коментирам, няма субстрат.