След посещението на премиера Борисов във Вашингтон беше договорно стратегическо партньорство, след което трябва да започне реализирането по съответните дейности, които са разписани. Подобни визити винаги дават допълнителен импулс за реализирането и динамиката, която се очаква да има в тези отношения.

Това каза за БНР Цветан Цветанов - член на ГЕРБ и ръководител на Евроатлантическия център за сигурност по повод днешното официално посещение на американския заместник-помощник държавен секретар Матю Палмър. Една от темите, която се обсъжда, са Западните Балкани.

Цветанов е убеден, че ще бъдат обсъдени също така енергийната сигурност, диверсификацията, интерконекторната връзка между Гърция и България.

"Турски поток" е мини проект на "Южен поток" и за всички е ясно, че това много увеличава зависимостта на България от Русия. Всички експерти са категорични, че от това, което продължава да се случва, както с "Турски поток", така и със "Северен поток", Украйна ще бъде най-потърпевша, защото тя ще бъде в една мъртва хватка и няма да може да се гарантира независимостта и целостта на Украйна.

Знаем, че и Европа, и нашите стратегически партньори от САЩ наблюдават този процес и затова се дават възможности, както за тези интерконекторни връзки, за алтернативни източници.

Тук мога да кажа, че също представлява интерес една изключително важна инициатива - "Три морета", която обхваща 12 европейски държави в Балтийско, Черно и Адриатическо море. Знаем, че три от важните дейности са дигиталната свързаност, газовата свързаност и транспортната инфраструктура и свързаност, която трябва да постигнат тези 12 държави. Убеден съм, че това е една от темите, която може би също може да бъде поставена от американска страна.

Предстои естонско председателството по "Три морета". Към настоящия момент от всички 12 държави, които участват в тази инициатива, България е най-пасивна. Необходим е конструктивен диалог между изпълнителната власт и президентската институция, защото това е инициатива на президентите на 12-те държави, допълни Цветанов.

За настоящата криза в отношенията президент-правителство

Винаги дипломацията и разговорите могат да решат дадени проблеми, а не военните действия или противопоставяне, от което може да има тежки последици за администрацията както на президента, така и на българското правителство. Институциите са призвани да бранят държавността, заяви Цветанов.

Това което се случва в момента, ние го считаме като възможност страната ни да отслабне като позиция по дадени значими теми. Давам за пример "Три морета", защото президентът е този, който представлява страната ни, но без подкрепата на правителството няма как да се получи.

Затова ние, в Евроатлантическия център за сигурност, инициираме кръгла маса на 26 февруари, в която ще участват представители и от президентската институция, и от изпълнителната власт. Ще има и представители от Естония.

Убеден съм че ще има представители от българския парламент. Трябва да говорим по теми, които могат да обединяват институциите и от които можем да получавам един допълнителен добавен статус, посочи Цветан Цветанов.

За или против импийчмънт на Румен Радев

Що се касае до импийчмънт, смятам, че това е повече политически блъф, отколкото като реалност, защото на страната не е необходимо да има подобни действия, особено когато остава близо година до редовни парламентарни избори. За мен е по-важно страната да бъде подготвена за новите предизвикателства, които има както на регионално ниво, така и в глобален аспект, заяви ръководителят на Евроатлантическия център за сигурност.

Според Цветанов закупуването на Ф-16 блок 70 е "изключително успешна и важна за страната ни стратегическа сделка".

За действията на главния прокурор Иван Гешев

Смятам, че мерилото за ефективността и борбата срещу престъпността е осъдителните присъди, които са на трета, последна, инстанция, които влизат в сила и дават възможност и съдебната, и изпълнителната власт да знаят, че са свършили своя ангажимент към обществото, каза Цветанов.

За огласеното от САЩ име на Андон Миталов и другите имена

Когато имат подобно решение на Съединените щати, то е за гарантиране сигурността както на САЩ, така и много ясен знак към съответните държави, с които те партнират. Убеден съм, че за това, което е предприето от американска страна, има достатъчно доказателства, за да бъде предприето това решение.

У нас вече има позиция на Съдебната квота на ВСС и се прави запитване към САЩ, изтъкна той.

"За всички е ясно, че САЩ са лидер в световния мир, спазването на демократичните устои и правовия ред. Разбира се, че всичко това опира и до геополитика".

Следващото предизвикателство пред демократичната общност е въвеждането на 5G системата, допълни Цветанов.

По време на визитата си в САЩ Цветанов не е бил запознат със списъка на Държавния департамент с корумпирани български държавни служители, на които ще бъде забранено да влизат в страната.