Президентът подготвил позиция за КСНС, в която изводите звучали така, все едно, че България тръгва към излизане от Европейския съюз. В това го обвини лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след петчасовото заседание на КСНС на "Дондуков" 2.

"Много бих искал президентската институция да представи становището, около което дискутирахме доста дълго време. Ако го видите, ще се убедите, че само трябваше да излезем пред вас и да кажем, че започват стъпки за излизане от ЕС и НАТО", заяви Цветанов.

Той допълни, че въпросните чернови били събрани от администрацията след бурната реакция на участниците в заседанието. Отпор дала и външната министърка. Цветанов пък реагирал най-бурно, пише Канал 3.

"И президентът разбра, че имаме огромен проблем, ако излезем пред вас и говорим така, каза той. По думите му, ако беше приета подготвената от президентския екип позиция, ГЕРБ са щели да напуснат заседанието. Цветанов похвали ДПС за изключително подготвената евроатлантическа позиция.

Цветанов обобщи още, че началото на КСНС било трудно, защото той лично поставил въпроса за светлината и тъмнината.

Цветанов изрази недоволство и от изказването му след края на заседанието, където си позволил да изкаже мнение при представянето на общото становище.

"Той отново отиде в личен коментар, но не спомена изказването, което направи премиерът", каза Цветанов.

В същото време обаче Корнелия Нинова отправи заплаха за съд към председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Тя посочи, че по време на заседанието Цветанов си "позволи отново да отправи обвинения като тези от трибуната". Внушението за разделение между европейски и антиевропейски партии е лъжа и манитулация и не го приемаме, категорична бе Нинова.

"За внушението му, че БСП или президентската институция работят за чужди интереси му казах - нека това да е последният път, в който го произнася, защото това е престъпление и ще си носи отговорност. Внушението му минава всякакви граници и за подобни клевети се носи отговорност", предупредила Нинова Цветанов. Не е имало изказване за излизане от ЕС и НАТО, в никакъв случай, категорична бе соцлидерката по повод заявеното по-рано от Цветанов, че това е фигурирало в черновата на декларацията за края на заседанието на КСНС, подготвена от президентската институция.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!