България е пример за това как трябва да се охранява границата", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата с президента Румен Радев, информира БГНЕС.
Той подчерта, че е изключително важна проявата на солидарност и на чист български език заяви „Един за всички – всички за един“.

При разговора на двамата политици темите са били Балканите, миграцията, Brexit, поясни Туск.
„България е пример за това как трябва да се справим. Ситуацията е под контрол. Това показва колко е евфективно българското политическо ръководство“, заяви Доналд Туск. 

По отношения на Турция Туск заяви „ЕС спазва своите задължения, очакваме Турция също да спази своите задължения“. Той подчерта, че знаят, че изграждането на оградно съоръжение е за сметка на националния бюджет. 

„ЕС помага финансово, има и около 1000 служители на границата, които помагат. ЕС планира допълнителни мерки за сигурност и е готов при нужда да направи каквото е необходимо“, каза Туск.
Според него България трябва да стане част от Шенген.

„Вие направихте изключителни неща. Аз бих ви дал своята подкрепа, но знаете че всички страни трябва да го направят“, подчерта той.

За Brexit Туск поясни, че целта при преговорите "е да намалим до минимум последствията на всички, включително и на българските граждани".

"Вие живеете в регион с много предизвикателства, не всичко е свързано със средства, но това означава и солидарност – един за всички и всички за един", заяви Туск на български.

Радев взе думата допълнително, за да увери, че Туск при преговорите ще защити правата на българите, живеещи и работещи във Великобритания. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!