Ще спечелим войната, въпросът е само на каква цена, заяви днес украинският министър на отбраната Олексий Резников, който участва с включване онлайн в съвместно заседание на комисиите на Европейския парламент по сигурност и отбрана и по външни работи.

Той съобщи, че във взривения вчера Драматичен театър в Мариупол са се укривали 1200 жени и деца. Резников нарече руските войски "чудовища" за това, че обстрелват жилищни сгради и нанасят удари дори там, където е сигурно, че ще има цивилни жертви.

По неговите думи досега руските войски са изгубили 14 хиляди бойци, 450 танка, 750 самолета. Според него тези данни са сравними със загубите, претърпени от СССР в Афганистан за 10 години.

Резников посочи, че руските удари са поразили за три седмици от началото на войната в неговата страна 400 училища, 110 болници, над 1000 жилищни сгради. Волноваха е срината изцяло, в Мариупол се извършва геноцид и жертвите вече са 20 000 цивилни, добави той.

Това не е просто война, а държавен терор. Води се умишлен обстрел на населени места. Кремъл извършва варварство, заяви министърът.

Тиранията за нас е напълно неприемлива. Преди осем години украинският народ направи своя цивилизационен избор, устреми се към ЕС. Продължаваме да защитаваме този избор днес с оръжие в ръце. Плащаме всеки ден много висока цена, но не виждаме друга възможност, добави той.

Можехме да предотвратим това, ако ЕС беше реагирал по-рано, ако беше опитал да спре (руския президент Владимир) Путин, посочи министърът. Той призова за скъсване на всякакви отношения с Руската федерация.