Украйна ще отговори на Унгария след подписания от нея договор за газ с Русия. Това заяви външният министър Дмитро Кулеба за канала ICTV, предават световните осведомителни агенции.

"Това ще бъде не само политическа стъпка. Няма да спрем само с премахването на междуправителствената комисия по икономическо сътрудничество, която е основният орган на двустранното сътрудничество. Ние ще предприемем и други стъпки за защита на националните интереси на Украйна в тази ситуация", каза Кулеба.

Министърът отбеляза, че подписването на договор за доставки на газ, заобикаляйки украинската територия, е удар за Украйна.

"Унгария нанесе удар по украинско-унгарските отношения, като изключи украинския газопровод от схемата за доставки на газ от Русия. Това е удар и ние трябва да му отговорим подобаващо. Не може да има съжаление", подчерта Кулеба.

В отговор унгарският външен министър Петер Сиярто пък коментира, че това е опит на Украйна да се меси във вътрешните работи на неговата страна.

"За Унгария енергетиката е част от националната сигурност, суверенитет и икономически въпрос, а не политически. Не можеш да отопляваш домовете с политически послания", коментира той.

Унгария подписа нов, 15-годишен договор до края на 2036 г за доставка на природен газ с "Газпром", който влиза в сила от 1 октомври. Договорена е цената на природния газ, но тя не беше публично оповестена. При подписването на договора Сиярто коментира само, че Унгария плаща една от най-ниските цени за газ в Европа.

Двете страни са се споразумели още и за възможността договорът да бъде удължен с 10 години, а доставките са в обем на 4,5 млрд. куб. метра годишно, което е около половината от потреблението на газ в Унгария. Основната част от руския газ -  3,5 млрд. куб. м ще минават през "Турски поток", съответно и през територията на България и Сърбия. 

През 2020 г. Унгария е внесла 8,6 млрд. куб. м руски газ. Това е вторият по големина показател от 12 години насам.

Заради тази промяна Украйна ще загуби милиони от транзитни такси. Това накара и Министерството на външните работи на страната да обяви, че новият договор ще застраши енергийната сигурност на Украйна, но и на Европа, както и че ще влоши украинско-унгарските отношения.

На този етап от Европейската комисия не коментират подписания договор, посочва още Ройтерс. Преди дни европейски депутати поискаха Брюксел да разследва действията на "Газпром" на газовия пазар в Европа и дали те не са довели до този съществен ръст на цените в последните месеци.

От началото на годината природният газ в Европа е поскъпнал с 250%.