Беларуският президент Александър Лукашенко предупреди за съвместен отговор с Русия на военни учения с участието на войски от страни членки на НАТО в съседна Украйна, предаде "Ройтерс", цитирано от news.bg.

Лукашенко, който не даде подробности за отговора, също така обвини Запада за това, което според него е задаваща се хуманитарна катастрофа тази зима, след като мигранти бяха оставени блокирани и замръзнали на беларуско-полската граница.

Украйна не е член на НАТО, но отдавна се стреми към по-тясна интеграция със западните военни с надеждата един ден да се присъедини към алианса, ход, на който се противопоставя главният съюзник на Беларус, Русия.

Украйна започна съвместни военни учения с войски на САЩ и други членове на НАТО миналата седмица, докато Русия и Беларус проведоха мащабни учения, които разтревожиха Запада.

Лукашенко каза, че е обсъждал ситуацията в Украйна с руския президент Владимир Путин няколко пъти, а Кремъл подчерта, че разширяването на военната инфраструктура на НАТО в Украйна е преминало червена линия за Путин.

"Виждате ли, те влачат войските на НАТО там, в Украйна. Под прикритието на учебни центрове те всъщност създават бази. САЩ създават бази в Украйна. Ясно е, че трябва да реагираме на това", каза Лукашенко на среща с официални лица в президентския дворец в Минск.

"Руският президент и аз проведохме и провеждаме консултации по този въпрос и се договорихме, че там трябва да се предприемат някакви действия. В противен случай утре ще имаме неприемлива ситуация точно на границата между Беларус и Русия."

Отношенията между Беларус и Запада се влошиха, след като Лукашенко разправи масовите протести след оспорваните избори през август 2020 г., което предизвика санкции на САЩ, Европейския съюз и Великобритания, но подкрепа от Москва.

Беларус и нейните съседи от ЕС също търгуват вина за тежкото положение на мигрантите. ЕС обвини Минск, че насърчава мигрантите, главно от Ирак и Афганистан, да преминават границите в отговор на санкциите.

Трима мигранти загинаха от полската страна на границата и още един точно в Беларус този месец. В петък беше съобщена пета смърт - на иракчанин от страната на границата на Полша от предполагаем инфаркт.

Лукашенко каза, че Беларус се е отнасял добре с мигрантите.

"Да, облякохме ги, донесохме им дърва за огрев и някои шалове. Но те ще замръзнат през зимата", каза Лукашенко.

"Накратко: това е хуманитарна катастрофа на границата."