Западните държави трябва да предоставят гаранции за сигурност на Русия и да се откажат от идеята за членство на Украйна в НАТО, ако искат прекратяване на войната.

Това подчерта ръководителят на кабинета на министър-председателя на Унгария Гергели Гуляш, говорейки пред студенти от летния университет във Вите (регион Фейер), предават световни медии, като се позовават на информационната агенция MTI.

"Западният свят, който подкрепя Украйна, трябва да предостави гаранции за сигурност на Русия, но в никакъв случай членство в НАТО на украинците“, категоричен бе Гуляш. Той също така повтори позицията на унгарското правителство, че преговорите за уреждане на украинския конфликт може да бъдат ефективни, само ако САЩ участват в тях заедно с Русия и Украйна.

Освен това, според MTI, ръководителят на кабинета на министър-председателя е предупредил, че Украйна вече "няма реални шансове да върне териториите", които са присъединени ​към Русия.

Унгарският премиер Виктор Орбан изрази сходно мнение в скорошно интервю с американския телевизионен журналист Тъкър Карлсън. Той е убеден, че западните страни трябва да забравят за интеграцията на Украйна в НАТО и да преговарят с Русия за нова международна архитектура за сигурност.

Що се отнася до разговорите за връщане на територии на Украйна, в частност на Крим, Орбан ги смята за напразни. Според него "това е напълно нереалистично“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук