ООН с предложения към Русия за нова зърнена сделка с Украйна. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че те предвиждат и достъп на руски хранителни продукти и торове до световните пазари.
В изказванията, които външните министри на Турция и Русия направиха след разговорите си вчера в Москва, прозираше оптимизъм от турска страна и скептицизъм от руска що се отнася до съживяването на сделката за износ на зърно през Черно море, договорена с посредничеството на Турция и ООН през юли м.г. Споразумението позволи безопасния износ на близо 33 милиона тона украинско зърно за година, преди Русия да се оттегли от него през юли, недоволствайки от пречките, с които се сблъсква износът на собствените ѝ храни и торове.

Турският министър на външните работи Хакан Фидан, който от вчера е на двудневно посещение в Москва, заяви след разговорите с руския си колега Сергей Лавров, че с помощта на Турция ООН е изработила нов пакет с предложение за възобновяване на "зърнената сделка". 

"Смятаме, че това създава подходяща почва за съживяването на инициативата", каза Фидан.

Избори

А в Украйна, в окупираните от Русия региони се провеждат местни избори.

Вотът е обявен за Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област, които обаче не са изцяло под контрола на Москва.

Всички проруски губернатори са се кандидатирали с одобрението на Кремъл.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко определи изборите като „фалшиви“ и заяви, че избирателите са заплашвани за кого да гласуват.

Има нередности с изборните документи и целия процес на вота.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук