Въпросът за ОМО “Илинден” – ПИРИН неофициално придоби характер на открит двустранен въпрос между Македония и България, пише македонският “Утрински вестник”.
Делото ОМО “Илинден” – ПИРИН срещу България така и не може да стигне до развръзка в Страсбург. Бавно, но сигурно това се превръща в “политически случай”, който става истински тест за капацитета на Съвета на Европа в областта на изпълнението на решенията на Европейския съд по човешките права, пише вестникът. Комитетът на министрите на Съвета на Европа, който следи изпълнението на решенията на съда по човешките права, три години след постановяването на решението от 19 януари 2006 г. все още не може да стигне до цялостно изпълнение на решението, с което се иска регистрация на ОМО “Илинден” – ПИРИН, “политическата партия на непризнатото македонско малцинство в България”, твърди изданието. Властите в България продължават да убеждават, че изцяло са изпълнили решението, макар че партията все още не може да се регистрира, пише още “Утрински вестник”.
Две от мненията във форума към този материал в “Утрински вестник” гласят”:
“Вие все още очаквате нещо от Европа за македонския народ. Та виждате, че всичко е чист фарс. Испания била посредничила, след това Франция нека оставят да посредничи. Всички те са фашистка ос с Гърция, България и Сърбия. Не си научихме някои уроци, а те са да се отделим от Европа и да спрем да си губим времето. Правда можем да търсим в ООН или навсякъде, където посочените фашистки страни нямат своите пипала от октопода”.

“Най-голямата част от македонците в България се чувстват българи. Не бива да позволяваме една организация с няколкостотин членове, подкрепяни доскоро от Белград, да ни развалят отношенията с България, чиято подкрепа ни е много важна в момента”. /БЛИЦ