Политическите партии в Ливан провеждат интензивни разговори за формиране на правителство в опит за бързо потушаване на обществения гняв след мощната експлозия на пристанището в Бейрут, обявиха политически източници, предават световните осведомителни агенции.

Източниците подчертаха, че партиите се опитват да определят нов премиер и правителство преди 1 септември, когато френският президент Еманюел Макрон ще се върне в Ливан за политически разговори.

Макрон посети Бейрут на 6 август, два дни след експлозията. Той се срещна с ливанските лидери и обиколи унищожените райони.
Хасан Диаб подаде оставка като премиер в понеделник на фона на протести след инцидента, при който загинаха най-малко 165 души, а 6000 пострадаха.

Ливански депутат коментира пред германската медия, че новият премиер трябва да формира извънредно правителство за потушаване на гнева на хората. Поради тази причина, по думите на депутата, пожелал анонимност, премиерът трябва да не е от управляващата класа в Ливан.

"Той трябва да възстанови доверието на ливанския народ", смята той.

Политически наблюдатели вярват, че Ливан е под огромен натиск от международната общност да посочи нови премиер.

Ливанският парламент ще проведе заседание в четвъртък за обсъждане на начини за избягване на политически вакуум.

Припомняме, че на 4 август две експлозии възникнаха на пристанището в Бейрут. 300 000 души останаха без дом в резултат на изключително мощната втора експлозия. Взривът е свързан с около 2750 тона амониев нитрат, което е равнозначно на около 1,2 килотона тротилов еквивалент.

Амониевият нитрат е бил конфискуван от ливанското правителство от кораб и е бил съхраняван на пристанището в продължение на 6 г. без необходимите мерки за безопасност.

Експлозиите предизвикаха земетресение с магнитуд 3,3 по Рихтер, усетено в Турция, Сирия, Израел и някои части на Европа. Ливанските власти разследват няколко причини за трагедията: външна намеса, небрежност или инцидент.