Парламентът промени изборния кодекс и премахна гласуването с хартиени бюлетини. Във всички секции с над 300 избиратели вотът ще се осъществява изцяло машинно, решиха 115 депутати.

В малките секции се запазва традиционната хартиена бюлетина, а във всички други ще бъде поддържан резерв от тях, който може да бъде използван при „неразрешим технически проблем“, за да не се нарушава правото на глас на избирателите.
Автор на предложенията са от „Има такъв народ“. ГЕРБ бяха категорично против.

„Нека да има и хартиена бюлетина, за да има алтернатива за хората да гласуват“, обяви се против изцяло машинния вот Цвета Караянчева от ГЕРБ, давайки за пример в дебатите държавния глава Румен Радев.

„На президента му трябваха 5 минути, за да се ориентира как да гласува на машината“. Според нея техническите устройства само забавят, а не ускоряват изборния процес, както и крият рискове при проблеми като спиране на тока или технически повреди. Освен това, според ГЕРБ, голямо затруднение за страната ни ще е да транспорта и съхранява машините за секциите в чужбина.

„Не се учудвам с тези ваши твърдения защо дигитализацията в България е на такова ниво“, отговори Иван Иванов от БСП, който защити машинния вот.

Подкрепи го съпартиецът му Георги Свиленски: „Само с хартиени бюлетини може да печелите избори. Въведат ли се машините, дойде ли честността в изборите, няма как да ги спечелите“.

За това хартиената бюлетина да остане част от изборния процес, а хората сами да избират как да упражнят правото си на глас, заявиха и от ДПС, а лидерът на партията Мустафа Карадайъ даде пример с различни секции, в които на предходните избори няма подаден нито един глас на машина.

На брифинг в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че партията ще инициира жалба до КС за противоконституционност за решението на парламента за гласуване с машини в секции с над 300 избиратели

"Преди по-малко от час приехме единствено и само гласуване с машини със секции с над 300 избиратели. Това важи както за България, така и за чужбина. Считаме, че по този начин се отнема правото на българските граждани по Конституция да изразят своят вот и ще инициираме жалба за противоконституционност на това решение в КС", каза Атанасова.

"За пореден път и е хубаво, че българските граждани чрез програмата на БНТ и излъчването на БНР могат да наблюдават и чуват грубото погазване на правилника и Конституцията. Този парламент започна и върна порочните практики за гласуване с чужда карта и то се случи пред очите на председателя на парламента.

Днес с нейното одобрение се случва нещо друго - приемаше се акт на Народното събрание с по-малко от 88 гласа, колкото е необходимият брой на народни представители за приемане на какъвто и да е акт на Народното събрание.

"Много добре знаете, че за откриване на всяко пленарно заседание е необходими в залата да има 121 народни представители, но впоследствие след регистрация актовете се приемат с повече от изписаните над таблото необходим брой гласове. В случая днес имаше решения, които се приемаха с по-малко от 88 народни представители", каза Атанасова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ