На 14 юли /понеделник/ започва предаването на документите на бившата “Държавна сигурност”, съхранявани в МВР, на Комисията за разкриване на документите за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА, съобщиха от МВР.
След работната среща в края на юни между министър Михаил Миков и представители на Комисията за разкриване на документите за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА Евтим Костадинов, ръководителите на двете институции постигнаха договореност за поетапно предаване на документите на бившата “Държавна сигурност”, съхранявани в МВР.  Реалното предаване започва в понеделник, 14 юли от представители на двете институции – Дирекция “Архив” – МВР и Комисията по досиетата.
Първият етап включва предаването на т.н. справочен апарат на секретните сътрудници на ДС – карти и регистрационни дневници – около 250 кутии карти със средно по 2000 карти /над 400 хил. карти на секретни сътрудници на ДС/ и 63 големи тетрадки – дневници на секретните сътрудници и обекти. Очаква се първият етап да отнеме около месец. Процесът ще продължи с втори етап - предаване на картите на обектите на ДС, които по предварителна информация са над милион архивни единици. Пристъпването към реалното предаване на архивния фонд е резултат от предварителното договаряне на детайлите и технологията - първоначално между ръководителите на институциите, а после и на експертно ниво. /БЛИЦ