Със 178 гласа "за" Народното събрание единодушно прие декларация във връзка със систематичното и методично разрушаване на диалога между Република Северна Македония и Република България и провокативни и обидни изявления спрямо България от страна на управляващите политически фактори в Република Северна Македония.

В нея се призовава Скопие да възстанови прекъснатия диалог и да спре провокативното говорене, като се изразява категоричното несъгласие с отричането на общата история, което представлява нарушение на Договора за добросъседство.

Отделно от Албания

Албания ще бъде отделена от Северна Македония по пътя за присъединяване към ЕС, като първият клъстер от преговорите ще бъде отворен официално на 15 октомври. Това е било единодушното решение на постоянните представители в ЕС, взето на заседание вчера (25 септември), е съобщил пред сайта Юрактив (Euractiv) говорител на ЕС. 

Двете страни от Западните Балкани започнаха заедно преговорите през лятото на 2022 година. Заради спора между Скопие и София, реалният старт на преговорите по присъединяване бе забавен, което се отрази пряко на напредъка на Албания, отбелязва Юрактив.

Както БЛИЦ съобщи, в четвъртък беше последният работен ден на българския парламент преди началото на предизборната кампания.