„Бойко Борисов направи остър завой в позицията за Северна Македония, а по този въпрос трябва да имаме единна позиция и тя да е национално отговорна“. Това обяви пред bTV лидерът на ВМРО и бивш военен министър в кабинета „Борисов 3“ Красимир Каракачанов.

При последното си посещение в София тази седмица македонският премиер Зоран Заев първо се срещна с бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който прехвърли отговорността за старта на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС върху служебното правителство. Още същия ден Каракачанов пусна критичен пост в профила си във „Фейсбук“:



Според лидера на ВМРО Заев е бил наясно, че нищо няма да постигне с това посещение в София, а целта му е да покаже пред другите страни в ЕС, че Северна Македония е конструктивната страна, а България – деструктивната.

„Те сега уж са отворените, уж добронамерените, искат диалог, а всъщност идват и нищо не предлагат. Българите няма да отстъпят, докато не си коригират политиката и докато не спрете с тази омраза към България“, коментира Каракачанов.

Той обаче има критики и към служебния кабинет за начина, по който организира предсрочните избори и най-вече за големия брой  секции, които ще бъдат разкрити в Турция – 121.

„Един от проблемите на служебното правителство и на президента е, че допусна това безобразие да се откриват секции в Турция безвъзмездно (вероятно има предвид безразборно). Призовах президента да наложи вето на Изборния кодекс в частта за Турция, но той не го направи и още същия ден обнародва указа“, обяви лидерът на ВМРО.

По негова информация българите в Турция ще гласуват на хартиени бюлетини, а не с машини.

„Задавам въпроса защо в Турция ще се гласува с хартиени бюлетини, като една баба в българско село ще гласува с машина. Защо не се пратят машини в Турция, нека там да гласуват машинно. Това честни избори ли ще бъдат? Според мен не“, попита Каракачанов.

Патриотите ще внесат жалба във Върховния административен срещу решение на ЦИК за броя на изборните секции в Турция.