Сдружението на гражданите за спазване на законите от Битоля, формирано още през 2004 г., чиято главна дейност е да проследява избори и съдебни процедури, внесе обвинителен акт в основната прокуратура в Скопие против депутатите Ферид Мухич, Горан Мисовски, Талат Джафери и още 64 други, сред които и Зоран Заев и Али Ахмети, за нелегален избор на председател на парламента на 27 април, съобщава скопският вестник "Дневник", цитиран от "Монитор".
Сдружението обвинява депутатите в няколко престъпления - предателство, злоупотреба със служебно положение, противозаконно посредничество, фалшиво представяне, самовластие, фалшифициране на официален документ. 

Председателят на сдружението Васко Костески заяви за "Дневник", че очаква бързи действия от страна на прокуратурата, тъй като "на всеки е ясно, че изборът на Джафери е бил нелегален".

Определянето на нова дата на местните избори е възможно да събере на една маса още днес или през уикенда лидерите на парламентарните партии, заявява за "Дневник" високопоставен представител на Социалдемократическия съюз /СДСМ/. 

Договорът за нова дата на местните избори е условие партиите да пристъпят към изменения на избирателния закон след като измина законно утвърденият срок те да се проведат през първата половина на май тази година и да се преодолеят блокадите във функционирането на местното самоуправление. 

Лидерска среща за договор на партиите за дата на местните избори обяви и лидерът на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети. Депутатите да намерят решение за местните избори вчера официално поиска и министерството на местното самоуправление, посочва "Дневник".

Очакванията са Заев да инициира лидерска среща с председателите на парламентарните партии за нова дата на местните избори. На тази тема, както и за изменения в изборния закон се очаква среща в парламента и на представители на парламентарните партии. Повечето парламентарни партии споделят становището, че местните избори трябва да се проведат час по-скоро. Като нова дата за местните избори се споменава октомври, но официално засега нито една партия не потвърждава тази информация, пише скопският вестник.

Специалната прокуратура функционира като общинска организация на Социалдемократическия съюз, заяви ВМРО-ДПМНЕ в отговор на интервю на специалния прокурор Катица Янева за Дойче веле. Катица Янева за стотен път доказва, че Специалната прокуратура функционира само като общинска организация на Социалдемократическия съюз, изпълнявайки нарежданията на Заев. Всички дела, които досега задвижи Янева, са политически поръчани случаи, без нито едно доказателство в тях, заяви Невенка Стаменовска от ВМРО-ДПМНЕ. Янева бърза на всяка цена да скалъпва обвинения, за да изпълни плановете и желанията на Зоран Заев, но и да пълни своя бюджет със заплата от 3000 евро месечно, докато продължават процедурите, заяви Стаменковска, цитирана от "Утрински вестник".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!