Според добре известната легенда, в Земята на Съветите не е имало секс. В същото време това е безспорен факт. Ако обаче е имало секс, тогава в СССР няма как да не са съществували и секс магазини. Блогърът Максим Мирович решава да проведе собствено проучване по тази щекотлива тема и разказва как оскъдните полски вибратори са излагани по рафтовете успоредно с други електрически стоки и откъде се е купувал легендарният масажор „Бодрост“, пише trud.bg

И така, предлагаме ви една интересна публикация за съветските продукти, така да се каже, "с двойна употреба". Както знаете, в СССР сексът не съществува - тоест, има го, но напълно отсъства в публичните дискусии, а женската сексуалност е сведена само до репродуктивна функция – да ражда деца и това е достатъчно!

В пълния смисъл на думата, в съветското изкуство няма секс - не се снимат еротични филми, а отношенията между половете в обикновените филми се свеждат до разходки под ръка с любимия между брезите, след което двойката напуска болницата с енергично, синеоко и усмихнато тримесечно бебе - вече почти готов комунист.

Всякакви контрацептиви

Но най-интересното и парадоксалното е, че секс продуктите в СССР, въпреки всичко, се произвеждат и продават. Ако се вгледаме добре, то в тогавашния СССР бихме могли да купим много от това, което днес се продава в съвременните секс магазини - особено в раздела „за самотни жени“. Разбира се - никой не ги нарича директно с истинското им название, вместо това измислят евфемизми като „масажор за лице и шия“, „масажор за жизненост и мускулен тонус“ и т.н.

Както вероятно вече се досещате - съветските секс магазини са обикновени аптеки. По-точно, там можете да се купи много от това, което сега се продава в секс шоповете.

Първото, което се предлага в изобилие, разбира се, това е средството за контрацепция - всякакви презервативи.
До края на осемдесетте години съветските презервативи на завод „Баковски“ се продават поръсени с талк и за нормалното им използване е необходимо да се закупи лубрикант – за тази цел в СССР се използва медицински или козметичен вазелин, който би могъл също да се закупи от аптеката.

Е, презервативите са нещо съвсем нормално. Но вибраторите и други неща "за самотни жени", това са все джунджурии от "Западащия Запад" - казват феновете на СССР. Съветска жена не бива да мисли за нещо подобно.

В закачлив розов цвят

Най-смешното е, че вибраторите в СССР се продават в обикновени аптеки (в отдела за устройства и оборудване), но се наричат по различен начин. Един от примерите за такива съветски устройства е така нареченият „електрически масажор VP-1 за повишаване на мускулния тонус“ с цели четири сменяеми гумени приставки с различни форми.

Приставките често се правят в закачлив, ярко розов цвят, нехарактерен за съветското производство. По същество и по технически принцип - това е обикновен вибратор, който може да се използва от жените.

VP-1 далеч не е единственият съветски вибратор. Има например и електрически масажор "Pulsar" с извита дръжка (точно като съвременните вибратори), както и с няколко подвижни гумени дюзи. На кутията - знакът за качество "СССР", казва – „ние можем да произвеждаме и вибратори, не само ракети!“ По-късно се появява и електрическия масажор, наречен "Бодрост“. Той има също няколко модификации – последният модел е с 4 приставки, няколко скорости на вибрации и струва 20 рубли.

Има и устройство, наречено "Tonus-1" с пет различни приставки и вибрации с честота 50 херца. Произвеждат се всякакви устройства, наречени "VMP", "Краковчанка", "Елво", "Чародей" и много други - всичко това може свободно да се купи в аптеките.

Поляците са първенци

Братските социалистически поляци отиват много по-далеч в разработването на секс играчки. Те пускат на пазара истинско устройство с тази много характерна и позната днес форма. Наричат го „Туристически апарат за масаж“ - това име е измислено, за да оправдае липсата на жица в устройството, която да пречи на упражненията - полският социалистически вибратор се захранва от две батерии R14.

Закупуването на този уред не е никак трудно, защото се внася безпроблемна в СССР. Формално това е обикновен масажор. Въпреки че, рисунката от книжката с инструкции, съдържа доста еротично послание. На нея се вижда как момиче с голи гърди, притворило очи от удоволствие, спуска уреда все по-надолу...

Като цяло, както виждате, съветските аптеки за някои от продаваните продукти лесно биха могли да минат за секс магазини. В същото време никой не пише директно, че всичко това може (и ще бъде) използвано за интимни цели.