"Наслушахме се на мнозина политици от Европа, които се опитват да ни убедят, че е спряла мигрантската криза. А днес видяхме едни числа, които показват съвсем друго". Това обяви бившият министър на вътрешните работи и зам.-министър на отбраната и настоящ депутат Валентин Радев в предаването "Всичко коз" по Канал 3 по повод актуалната ситуация с мигрантската криза след днешната конференция по темата, която се проведе в София.

"Но нас ни хвалят всички, ние се справяме", категоричен бе Радев.

Той изтъкна, че в момента са налице нови движения, като даде пример, че стотици хиляди афганистанци са се придвижили към Турция и Иран и изтъкна, че Испания също е засегната.

"Няма криза, има затишие. Какво се е променило? Да не би Европа да е станала по-малко привлекателна или да им е станал по-хубав живата. Нищо не се е променило", коментира Радев и обясни, че западноевропейските страни имат съвсем различен поглед върху мигрантите в сравнение с България.

"Премиерът добре го каза. Първо да се справим с местата, където се поражда. След това сигурни граници и накрая да гледаме тези вътре", добави той.

Той обясни, че парите за справяне с кризата, които Европа заделя за периода 2021-2027 г. са 34,9 милиарда евро. Като 4 милиарда са за укрепване на границите. Направи и паралел със САЩ, където за стената с Мексико ще се отделят стотици милиарди

"САЩ гарант и за Европа, и за НАТО", категоричен бе той по повод на даваните пари за отбрана.

Валентин Радев коментира и идеята на американския президент Доналд Тръмп, че държавите, в които има американски военни бази ще трябва да плащат повече средства. Обясни обаче, че това няма да засегне България.

"Когато говорим за американски бази – в България няма такива. В България има съвместни съоръжения. Не плащат наеми, но ние един канал за вода не можехме да си построим ново Ново Село. Те платиха две трети от него", обясни Радев.

Той говори и по друга тема, лансирана в последните седмици от бившия външен министър Соломон Паси, че би било добре на територията на България да има ядрени бойни глави.

"Русия и САЩ правят баланса. И всъщност те имат най-много ядрени бойни глави и това възпира да няма световна война, и да се случи нещо глобално.

Аз съм раздвоен дали ако имаме ядрено оръжие ще е по-добре. Ако има дали ставаме цел. Да де, но ако имаме, ние ще можем да го ползваме. Ако тези ядрени сили се възпират с тези глави, няма ли и ние да възпираме така? Спорен е въпросът, аз не мога да преценя", каза Радев.

Относно бъдещата сделка със САЩ за закупуване на изтребители F-16 Радев заяви, че докато сделката не стане факт, той ще продължава да има съмнения дали тя наистина ще се случи. Бе категоричен обаче, че цената по сделката не е толкова важна.

"Винаги се съмнявам преди всичко да е факт. Ние ремонтираме още съветски самолети. Това не ви ли притеснява? Ако наистина има такова противопоставяне, как отиваме при този, с когото имаме проблем.

Цената е важна, парите са огромни. Това е вярно, но за мен това не е най-важното. Много по-важно е какво купуваме срещу тази цена. Ние купуваме сигурност. Това е много по-важно, макар някой да се смеят на това твърдение", добави народният представител и обясни, че е много важен да бъде придвижен и проекта за модернизация на Сухопътните войски.

Той бе категоричен, че България е най-сигурната страна в региона, въпреки че в последните месеци премиерът Бойко Борисов често говори, че регионът е нестабилен и многократно подчертава колко важен е мирът.

"Няма по-сигурна държава от България на Балканите. Хубаво е, че премиерът е притеснен за мира. От неговото притеснение се стигна да бъдем най-сигурната и стабилна държава", заключи Валентин Радев.