Дебат заради изтребителите между представители на ГЕРБ, БСП, ВМРО,  Воля и ДПС събуди зрителите рано сутринта. В най-разгорещен спор влязоха бившият вътрешен министър Валентин Радев и Славчо Велков. 

"Процедурата не е опорочена, нека видим гората, а не листата. Надявам се, че днес ще дадем мандат на правителството за придобиване на нов тип боен самолет и ще бъде добър ден за авиацията", заяви Радев в ефира на Би Ти Ви за новите изтребители.

 "Аз вярвам на най-добрите експерти, а генерал Румен Радев ме е убедил, че дори втора ръка Ф-16 най-добрия самолет. Сега аз на политика Румен Радев не му вярвам, не знам защо си е променил мнението. сега има нова група експерти, която работи и е избрала именно Ф-16", обясни депутатът от ГЕРБ

Според Славчо Велков от БСП заседанието на военна комисия е трябвало да бъде отложено, защото голяма част от членовете не са били запознати с доклада на Политико-военната комисия. 


Борис Вангелов от ВМРО допълни, че след решението на парламента има сформирана работна г от 7 държави, три са дали оферти и информация. За разминаването при Обединените патриоти, Вангелов заяви, че не може да отговаря за другите, а от ВМРО ще гласуват "за", защото ако това решение не се приеме, то след 10 години няма да имаме ВВС. Представителят на ДПС Джихан Ибрямов заяви, че още през 2010 са настоявали този процес за с случи, като са настоявали преговорите да се води директно държава-държава.

"Ако гоним целесъобразността ние трябва да се ръководим от НАТО и в този случай най-добрият вариант е именно Ф-16", заяви Ибрямов.

Представителят на "Воля" Пламен Христов шокира останалите като заяви, че той е най-добрият избор, който може да говори по темата, тъй като от неговата партия са единствените достойни, които се противопоставили за харченето на милиарди за куп желязо и всички били чули техните доводи. Валентин Радев обаче веднага го обори, че ГЕРБ са извели като приоритет образованието, но и модернизацията на армията.

"Само за АЕЦ се е правила такава голяма инвестиция, никой не знае какви са границите, нека дадем възможност на правителството да води преговори. Някой да знае те как купиха транспортни самолети и "Кугър"-и, а ние правим всичко прозрачно", жегна Радев колегата си от БСП. Велков обаче обвини Радев, че не е чел доклада и допълни, че отклонението за момента от рамката е б 500 хиляди лева. 

"САЩ са стратегическия ни партньор. В Португалия пътувахме заедно през 2012 г. и за малко да купим втора ръка Ф-16. Самият той беше мен тогава и в един глас говореше колко е добър Ф-16 и то втора ръка и сега казва, че новия Ф-16 не е толкова добър колкото "Грипен", не мога да разбера какво се промени. Ние сме се хванали за най-големия производител на самолети в света, стратегическия ни партньор от който един винт не сме купили, за какво натискане говорим", разказа  Валентин Радев припомняйки си съвместна командировка със сегашния президент Румен Радев. И подчерта, че при офертата на "Грипен" дори и да ги купим пак ще трябва да си търсим въоръжението от трети страни.