Вицепремиерът Валери Симеонов извади статистика за лошите резултати в туризма у нас, за да защити своята акция "Тишина" в Слънчев бряг.
 
В профила си във Фейсбук той написа:

"В класацията за икономическа полезност на туризма, България се нарежда на 73-то място в света, като перспективата е силно негативна - по прогноза, към 2027 ще бъдем на 94-то място, далеч зад африкански и азиатски държави. 
 
Очевидно, моделът ни не е конкурентен и трябва да бъде коригиран. Първата стъпка е законът да важи за всички".

Симеонов публикува и графика с цифри, за да онагледи твърденията си.
 


По-рано, пак в социалната мрежа, той съобщи: 

"Община Сан Хосе в Ибиса е въвела ограничение на звука на плажовете от 65 децибела. На клубовете са дадени 6 месеца да се адаптират към новата регулация. Досега ограничението е било между 80 и 85 децибела, но се е нарушавало през уикендите. 

Полицията на Сан Хосе ще може да запечатва и конфискува музикалните уредби на клубовете, в които автоматичното ограничение на звука е манипулирано - те изглежда имат вградени от общината уреди, които не позволяват на уредбите да пускат по-силна музика от указаното (струва си да се проучи). 

Повишават се глобите за нарушения - от 15 - 300 000 евро на 30 000 - 300 000 евро. 

Сан Хосе е замразило всички входирани разрешения за отваряне на нови плажни клубове и дискотеки, като на съществуващите 16 плажни дискотеки се забранява живата музика от DJ-еи до влизане в сила на новите регулации. 

Тоест, в Ибиса не просто отдавна има ред и разделение между купон и почивка, но и продължават да затягат дисциплината".