Структурата и приоритетите на новото правителство ще са ясни още на 19 април, сряда, когато се очаква най­-голямата парламентарна сила да получи мандат от президента за съставяне на кабинет. Това са трите сигурни факта след срещата в петък между лидерите на ГЕРБ и Патриотичния съюз, пише "24 часа".
Валери Симеонов, Волен Сидеров и Красимир Каракачанов бяха посрещнати и изпратени от сградата на ГЕРБ с десетки тв камери и микрофони. Вътре отново бил прозвучал съветът на Симеонов Бойко Борисов да не се кандидатира за премиер и да се търси друг за този пост, но няколко часа по­-късно в изявата му пред “Панорама” очевидно този важен персонален проблем вече е бил изчистен.

Впрочем по време на предизборната кампания в Бургас усилено се говореше, че патриотите били договорили правителство с ГЕРБ, но без Борисов, като се позоваваха на един от тримата лидери на техния съюз. 

След официалния отказ от петък на БСП да се коалира с ГЕРБ и патриотите отпадна и другото желание на Валери Симеонов за широка коалиция. В петък партията на Бойко Борисов е представила своята тройка за преговорите за кабинет ­ Цветан Цветанов, Влади Горанов и Делян Добрев. Нито едно име на министър обаче не е било обсъждано на тази среща. Единствено от патриотите засега идва желанието на Красимир Каракачанов за военен министър.

През уикенда обаче започнаха в мрежата спекулации с имена на бъдещи министри. Дори Валери Симеонов бе посочен като вариант за вицепремиер и министър на енергетиката. Някои от лансираните имена лесно може да бъдат уцелени, защото става дума за отличниците във второто правителство на Бойко Борисов ­ Влади Горанов, Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Ивайло Московски.

Правителство може да има и по-­рано от 6 май, каквато прогноза направи преди време един от факторите в ГЕРБ. Очаква се на 18 април президентът да свика новия парламент и на следващия ден да връчи мандата на Бойко Борисов като лидер на най-­голямата парламентарна група. До тази дата ГЕРБ и патриотите са си дали срок да изчистят приоритетите и структурата на новото правителство. Една от темите, по които ще се търси разумно решение, е размерът на минималната пенсия, за да не се разклати финансовата стабилност в държавата.