Най-известните изследователи и най-солидните институции имат различни сценарии за кризата и различни отчети. Не мога да кажа кой от тях е опорен, защото дори световната общност няма идея какво ще се случи през следващите седмици. 

Това заяви на извънреден брифинг в Министерския съвет след проведения Коалиционен съвет вицепремиерът Томислав Дончев.

Извънреден брифинг след Коалиционния съвет, ето за какво се разбра властта БЛИЦ TV

"Афтършоковете зависят най-много от медицинските показатели - дали вирусът изчезва, дали остава с нас или пък затихва и ще се появи през есента", добави той. 

"Ние се опитваме да сме максимално консервативни - да сме готови за най-лошото, но се надяваме да се случи най-доброто", каза Дончев. 

"Този месец и половина свършихме много. Медицинските специалисти натрупаха опит. Органите на полицията се научиха как точно да проверяват най-удачно карантинираните", завърши той. 

Чудна новина за собствениците на заведения и българите, решили да идат на море БЛИЦ TV

"Извънредното положение изигра своята положителна роля. България е сред страните с най-ниска заболеваемост. Това показва, че мерките на правителството бяха адекватни. Те бяха доста под средното ниво на строгост в самата Европа", заяви Каракачанов. 

"Българските граждани мисля, че разбраха каква е опасността и самите те вече са в състояние да прилагат определени средства и мерки, за да се предпазват. Ние не можем да живеем в извънредно положение до края на света. Преодолели сме много по-страшни неща", добави той. 

"Много важна все пак е самодисциплината на гражданите", смята министърът на отбраната. 

"Най-голямото ни различие е темата за ДДС в туризма. Не казвам и не смятам, че това е най-добрият подход, но по този въпрос има две мнения и би следвало, след като вече е поставен, да бъде разгледан. Имаме и други мерки, които трябва да бъдат обсъдени и да се намери най-доброто решение", каза Каракачанов. 

"Ако специалистите и компетентните хора в областта на финансите и бизнеса са категорични, че това не би дало положителен резултат и дори негативен - добре, но ако пък това ще доведе до изсветляване на бизнеса и приходи, е друга тема", смята той. 

"Логиката на ваучерите е, че се изразходват пари - не раздавани на калпак, а целево. Тези, които ще се отпуснат, ще отидат от единия джоб в другия. Така ще се стимулира нашата икономика. Смисълът на тези коалиционни съвети е да се набелязват темите, които вълнуват обществото и се поставят, а после да бъдат обсъдени на експертно ниво", каза министърът на отбраната.

Според него има много условности дали и кога ще може да се отвори туристическият сезон: "Ние трябва да имаме обаче готовността. Консервативният подход е този, който чуваме от министъра на финансите и той е прав за себе си. Неговата отговорност е да има повече пари в бюджета, които да може да се използват при нужда."

"Не е ясно дали епидемията е в ръст. Имаме случаи на заразяване на хора, дошли от чужбина. Това е в определен род или квартал и това е вдигнало заболеваемостта. Според Мутафчийски ние сме в платото. В идните дни ще стане ясно", включи се в разговора Валери Симеонов.

Според него именно развитието на епидемията ще окаже най-голямо влияние в икономическата ситуация в страната занапред. 



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!