Няма да подкрепя промените в Енергийната стратегия, докато не бъда убеден, че България ще печели от нейното реализиране. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите по промените в Енергийната стратегия на България до 2020 г.

По думите му достатъчно години, може би вече десетилетия се слуша за полезни проекти, които се оказват полезни за друга държава. „Така беше с онзи безумен проект Бургас – Александруполис. Слава Богу ,че не се реализира. Така беше с „Южен поток“, обясни Симеонов.

Според него не е било по-различно и с проекта АЕЦ „Белене“. "Още плащаме старите сметки на едни проекти, които не са били полезни за България от гледна точка на това, че не са били обвързани с приходи за страната ни““, допълни още Симеонов.

Той посочи, че преминаването на газопровод през България не е в интерес на страната. По думите му ще бъде в интерес на страната, ако носи приходи.

Лидерът на НФСБ обясни, че иска да бъде убеден, че този газопровод, ще носи полза на държавата от гледна точка на газовите количества, които ще преминават към Западна Европа. Симеонов обърна внимание, че газовият хъб няма хранилище, което означава да си купиш автомобил без резервоар. Според него много по-перспективно е изграждането на LNG терминал и ускоряването на проучването за добив на газ.