„Двете групи не са направили и крачка към сближаване от това, което те демонстрираха, преди да влязат в преговорите. Тези два дни сякаш те са се въртели в един омагьосан кръг от собствените си предпоставки за бъдещо управление и не са намерили онези малки допирни точки, с които да се върви напред",

Това каза пред БНР Валерия Велева, директор на сайта „Епицентър“, като се позова на информация, която има като журналист и от наблюденията си от консултациите при президента Румен Радев.

Според нея, до този момент никой не е направил отстъпки и преговорите са на кота нула.

Недоверието между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължава да е много голямо, а то е основният препъникамък:

„Струва ми се, че няма разбирателство за това дали да има управление за 9 месеца, както искат от ПП-ДБ, или за пълен мандат, както искат от ГЕРБ. ... Изявленията на премиера в оставка Николай Денков и на вицепремиера в оставка Мария Габриел звучат много бланкетно“, счита тя.

По думите на Велева проблемът в момента е, че всяка една от страните калкулира носенето на отговорността за нови избори или за нова сглобка.

„Ще се стигне до съставяне на правителство, но въпросът е кой как ще обясни на партиите си за отстъпленията, които са направени. Румен Радев ще постъпи конструктивно, защото всички искат да се стигне до управление на страната, никой няма изгода от нови избори“, смята тя.

Валерия Велево изказа мнение, че партия на президента няма да се появи на предстоящите европейски избори, дори и да са 2 в 1 с предсрочни парламентарни.

Според нея такава партия няма да бъде успешна, ако президентът не застане начело, а нейната прогноза е, че Радев ще изкара мандата си.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук