Журналистът Валерия Велева изказа недоумението си от появата на кандидатурата на Пламен Николов от ИТН в последния възможен момент.

По думите й всичко тръгнало от скандала с оттеглянето на номинацията на Петър Илиев и припомни, че според Слави Трифонов такова име изобщо не е било обсъждано, докато някои от лидерите на т.нар. протестни партии бяха признали, че името на Петър Илиев е сред обсъжданите за евентуален премиер на страната. Тя поиска да разбере кой лъже в случая.

"Как беше изваден в последния момент Пламен Николов? Къде е заседанието на парламентарната група, която по Конституция трябва да предложи и излъчи кандидатурата на министър-председателя?! Кой е този орган, който го избра? Това е разрушаване на основите на парламентаризма на България", коментира Велева в сутрешния блок на bTV.

"Този човек никой не го познава. В "Панорама" видяхме просто един ведър човек, който обаче е политически неподготвен. Ако е бил наистина определен преди две седмици за премиер, както твърдят от ИТН, трябваше да е подготвен. Казвайки, че Договорът с РС Македония трябва да бъде ревизиран е огромен политически гаф", допълни още тя.

"Как е подготвен по тези пет приоритети?! Видяхте ли някаква конкретика в неговите отговори? Попитаха го как ще реализира своите политики, той казва, че това било техническа работа. Значи имаме много, много сериозен проблем", сподели Велева.

"ИТН руши партийната система. Ако кабинетът бъде гласуван от ИТН и БСП, след като ГЕРБ не влезе в зала и намали кворума, ще бъде унижение кабинетът на "Има такъв народ" да мине с партийна шашма. Всъщност това ще бъде кабинет, избран от Бойко Борисов", добави Валерия Велева.