Слави Трифонов е излъгал за избора на Пламен Николов за кандидат премиер в статуса си в петък вечерта, че номинацията е от преди 12 дни, но по-тревожното е, че от “Има такъв народ” са крили до последния момент името на кандидата за министър-председател, категорично заявили пред “Труд” високопоставени източници, близки до президентството.

Според тях, първите индикации, че приемащият от Румен Радев мандата няма да е Петър Илиев, са дадени от ИТН във вторник надвечер, но без да има конкретика. Друго име, освен на Илиев, не е било споменавано пред  т. нар. партии на протеста до петък следобед. Близки до Радев отказаха да коментират кога самият президент е научил на кого ще връчи папката с проучвателния мандат в 17,00 часа в петък.

“Единственото име, което е коментирано с ИТН за премиер, бе това на Петър Илиев. Първо сутринта, а след това и по обед. Аз лично видях и разбрах, че Пламен Николов ще е кандидат за министър-председател при стриймовете от социалните мрежи, когато той, заедно с част от сценаристите излезе от подлеза пред президентството”, заяви днес пред “Труд” Мария Капон от “Изправи се. Ние идваме”.

Пръв за изненадата в тяхната коалиция, че мандатът се връчва на Пламен Николов, а не на спрягания Петър Илиев, разказа още в петък адвокат Николай Хаджигенов, а от “Демократична България” също бяха категорични, че са били държани в неведение.

“Честна дума, какво повече да ви кажа?”, каза днес Филип Станев на въпрос на БНР, че Пламен Николов е бил номиниран за премиер от поне 12 дни. И допълни: “Крайно време е политиката в България да престане да се прави по начин тип битак”.

Независимо от изявленията на ИТН, и в двата почивни дни от ДБ и ИБГНИ потвърдили пред изданието, че не са търсени за последващи разговори от “Има такъв народ”. Крайният срок за връчването на мандата, 7-дневният срок по Конституция, e в петък до 17.00 часа. Тогава, кандидатът за премиер Пламен Николов, трябва да връчи на президента състава на кабинета.

От БСП дадоха добронамерени заявки, че продължават разговорите с ИТН и дори във вторник очакват да обсъдят подробности около програмата с Николов.

Социалистите обаче все по-настойчиво искат да чуят и проекто-състава на правителството на ИТН, защото ще вземат решение за подкрепа след заседание на НС на БСП. На “Позитано” 20 все още нямат решение за подкрепа, а изданието твърди, че там са започнали разписване на варианти за начало на преговори за програмно правителство, при положение, че третият мандат бъде връчен от Радев на БСП.

Вариант за получаване на трети мандат обсъждат и хората на Мая Манолова, но сами признават, че са най-малката парламентарна група и би било по-логично мандат за кабинет да се връчи на група с по-голяма електорална тежест.

“Единственият шанс, който виждам оттук нататък е Слави да излезе, да определи някакъв хоризонт за управление и да направят правителство, защото пред страната има неотложни въпроси.

Ние няма да участваме под никаква форма, дори при гласуването ГЕРБ-СДС ще излезем от залата, за да могат да си направят правителството. Защото след трети избори ще бъде още по-невъзможно да се направи правителство”, каза в коментар за евентуалното гласуване в зала лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от Котел през миналия уикенд.

Ако депутатите, но не само от ГЕРБ напуснат залата, но до толкова, че все пак да има регистрирани 121 депутати, то правителството на ИТН може да бъде изгласувано с 61 от гласовете, а останалите да гласуват шарено с против и въздържал се. ИТН имат 65 депутати.