Американският президент Доналд Тръмп е заповядал нанасянето на въздушния удар, при който загина високопоставения ирански генерал Касем Сюлеймани. Това става ясно от изявление на американския департамент по отбрана, цитирано от „Уолстрийт Джърнъл“.
 

„По нареждане на президента, американската армия предприе решителни отбранителни действия да защити американските служещи в чужбина, убивайки Сюлеймани – ръководителя на специалните части на Иранската революционна гвардия, която е обявена от САЩ за терористична организация“, се казва в съобщението.
 
„Генерал Сюлеймани активно развиваше планове за нападение над американски дипломати и служители в Иран и региона“, обясняват от там и добавят, че Сюлеймани и неговите специални части „са отговорни за смъртта на стотици американци и членове на коалиционните служби и за раняването на още хиляди“.
 
Както БЛИЦ съобщи, Сюлеймани беше убит при атака с дрон над международното летище в Багдад докато той се изтеглял с кола.
 

Според департамента по отбрана, Сюлеймани „е ръководел атаките над коалиционните бази в Ирак в последните няколко месеца, включително и нападението на 27 декември, завършило със смъртта и раняването на американци и иракчани от допълнителния състав“.
 
„Генерал Сюлеймани е одобрил и атаката над американското посолство в Багдад тази седмица“, посочват още от Вашингтон.

Превод и редакция: БЛИЦ