Народното събрание ще гласува окончателно бюджета за следващата година. Финансовото министерство предлага той да бъде балансиран, т.е. държавата да изхарчи толкова колкото е събрала - в случая 46,8 млрд. лева.

Заложеният икономически растеж е в рамките на 3,3 на сто, безработицата - 4,1%, а инфлацията - малко над 2.

До часове Борисов ще "отреже" още една глава

Приоритетни сектори остават образованието, здравеопазването и отбраната. Увеличението на доходите се осигурява с повишаване на заплатите в бюджетния сектор с 10% и с ръст на минималната работна заплата на 610 лв.

Преди да се захванат с бюджета за 2020 г., депутатите ще довършат и бюджета на държавното обществено осигуряване. Снощи те преустановиха разглеждането му след скандал в пленарна зала заради размера на минималната пенсия.

Правителството ще разгледа проект на постановление за структурни промени в системата на здравеопазването. Това предвижда дневният ред на Министерския съвет.

На вниманието на министрите ще бъде поставен и проект на решение за освобождаване и назначаване на нов областен управител на Област Перник. В дневния ред на правителственото заседание е включено и разглеждането на проект за решение за приемане на национална програма „Цифрова България 2025“.

Проект за постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на МОН за 2019 г. също е една от точките, на които министрите ще обърнат внимание.

Част от дневния ред на заседанието е и разглеждането на Проект на постановление за одобряване на допълнителни трансфери по бюджета на МЗХГ за 2019 г. за предприемане на допълнителни мерки и действия по отношение на предотвратяване на разпространението на африканска чума по свинете.

На вниманието на министрите ще бъде и доклад за одобряване на резултатите от участието на България в заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси, проведено от 15 до 18 ноември 2019 г. в Брюксел.

Правителството ще разгледа и Проект на постановление за одобряване на допълнителни разходи за 2019 г. за изплащане на стипендии и за еднократно финансово подпомагане по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!