Бюджетът за 2020 година, заедно с бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на държавното обществено осигуряване (ДОО), влизат на второ четете в парламентарната комисия по бюджет и финанси днес. На първо четене в пленарна зала финансовата рамка за следващата година бе приета на 13 ноември с гласовете на 123 депутати.

Бюджетите на НЗОК и ДОО бяха одобрени на първо четене ден по-рано. 

Новият бюджет на здравната каса предвижда с 500 млн. лева повече за здравеопазване догодина. За болнична помощ са заложени 2 млрд. и 800 млн. лв., за лекарства - 1 милиард и 200 млн. лв., за дентална помощ са отделени под 200 000 лв.

Според финансовият министър Владислав Горанов бюджетът за догодина е балансиран и то добре. 

Сред набелязаните цели са увеличение на разходите за средно образование, удвояване на учителските заплати, инфраструктура с фокус в Северна България, увеличение на разходите за отбрана. Държавата е планирала да изхарчи толкова, колкото е събрала, а именно - 46,8 млрд. лв.

Опозицията в лицето на БСП го оцениха като бюджет на застоя, а от ДПС посочиха, че липсват реформи.

БСП предложи и алтернативен бюджет, наречен "бюджет на развитието".

Социалистите залагат на отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивно подоходно облагане. Предлагат 1/5 от данъците на хората да остават в общините.

Искат и промяна на пенсионната система, включваща преизчисляване на всички пенсии с нов коефициент.

Синдикатите от КНСБ заявиха, че заложеното увеличение на възнагражденията в сферата на социалните услуги е недостатъчно и призова увеличението там да е 20%, а не 10%, което възлиза на обща стойност от 22 млн. лв. 

Синдикатите поискаха и допълнителни 20 млн. лв. в сферата на земеделието.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!