Изборите за нов парламент ще са на 26 март. Депутатите ще работят още две седмици, а на 27 януари новият президент Румен Радев ще разпусне с един указ 43-тото НС и ще насрочи вота. Очаква се същия ден да бъде издаден и указ за назначаване на служебното правителство, пише днес "Труд". "Стандарт" обаче отбелязва че новият кабинет ще бъде назначен седмица по-късно.
По конституция избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното (чл. 64, ал. 3).

За 19 февруари е насрочено тържествено заседание на НС. На официална церемония от 10 ч новоизбраните президент и вицепрезидент – Румен Радев и Илияна Йотова, ще се закълнат пред парламента. Предвижда се заседанието да се предава пряко по Българската национална телевизия и Българското национално радио.

На церемонията са поканени президентът Росен Плевнелиев, премиерът в оставка Бойко Борисов, министри от кабинета, представители на дипломатическия корпус. Поканен е и Негово светейшество българският патриарх Неофит.

Представителна гвардейска рота ще посрещне официалните лица пред централния вход на парламента. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще прочете решението на ЦИК, с което Румен Радев и Илияна Йотова се обявяват за избрани за президент и вицепрезидент на България. След това двамата ще положат клетва пред парламента и ще подпишат клетвения лист.

Новият президент смята да остави само два месеца за предизборна кампания, пише още "Стандарт", позовавайки се на източници от екипа на Радев. Той вече бил датата на предсрочните избори с партийните лидери.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ПО ГОРЕЩАТА ТЕМА