Комисията по културата и медиите в Народното събрание организира обсъждане на приетите на първо четене промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Идеята е да се чуят мненията на институции, които имат отношение към закона, неправителствени организации и на самите медии. Законопроектът беше приет през юли, след което беше даден дълъг срок за промени, които да бъдат обсъдени преди второто четене, който изтече на трети септември.
 
Велислава Кръстева от ДПС коментира пред БНР, че няма опасност днешната дискусия да се провали заради ангажираността на парламента с обсъжданията на промените в Министерския съвет, на които партията ще гласува единно „против“ .
 
„Имаме ясна воля да проведем тази дискусия, и то в отговор на медийните очаквания. Всички становища, които са предоставени на комисията от съответните институции, ще бъдат налице и представени от техните вносители“, каза тя.
 
Целта е новият закон да помогне за осветляване на собствеността на медиите и тяхното непазарно финансиране, припомни Кръстева, която е съвносител на текста заедно с депутатите Йордан Цонев, Делян Пеевски и Хамид Хамид. Това ще помогне и в борбата с фалшивите новини. Тя предположи, че в днешната дискусия ще се дискутира и възможността за промяна на наименованието на закона, като изрази мнение, че такава промяна няма да го превърне в общ медиен закон, който да обхване много повече регулации.
 
„Днес, в зависимост от хода на дискусията, имаме възможност и готовност да отразим необходимите промени и допълнения, които трябва да бъдат поети или от нас, или от други колеги от комисията... В предложението, което сме направили, контролът за изпълнение на закона е възложен на Министерството на културата. Предложили сме да има административни санкции при неизпълнение, които, по сигнал на Министерство на културата, трябва да бъдат изпълнявани от Сметна палата“, посочи тя.

Следващата седмица законопроектът ще влезе на второ четене в Комисията по културата и медиите в НС, а след това в пленарна зала.