Близо една трета от министрите да бъдат уволнени, но Бойко Борисов да остане премиер. Това е планът за смени в правителството, твърди „Флагман“, като се позовава на свои източници. 

По-рано днес пресцентърът на Министерския съвет съобщи, че на Коалиционен съвет е бил обсъден въпросът за кадрови промени в кабинета, както и че предстои обсъждане на темата в парламентарните групи и с ръководствата на партиите.

Решението поне на този етап е Борисов твърдо да остане на поста министър-председател. 

По процедура смяна на министър-председателя означава de facto смяна на правителството - с получаване на мандат от президента и т.н., което засега изглежда ще бъде избегнато.

Твърдо си отиват вече анонсираните министри на финансите Владислав Горанов, на вътрешните работи Младен Маринов и на икономиката Емил Караниколов.



Кои обаче са другите трима министри „на дузпата“?

Единият е този на правосъдието Данаил Кирилов. 

По всяка вероятност с поста си ще се раздели и културният министър Боил Банов, около когото също има не малко скандали през годините. Той получава критики и отвътре, включително и от председателя на ресорната комисия в парламента Вежди Рашидов.

Изданието не съобщава кой е шестият министър.

Управляващите имат тежката задача да намерят наследници на отиващите си членове на кабинета „Борисов 3“. Това може да се окаже сериозен проблем предвид кризисната ситуация с протестите, които изпълват площадите в София и в някои градове на страната - това вещае нестабилност и почти сигурно компрометиране и „изхабяване“ на бъдещите министри.

Именно митингите, които избухнаха на 9 юли и продължават вече 14 дни без спиране, са причината за кризисната мярка с промените в правителството.

Надеждата на Бойко Борисов и компания вероятно е все пак нещата да утихнат с настъпването на отпускарския месец август.

Така се случи на протестите през 2013 г. срещу правителството на Пламен Орешарски. Тогава митингите в София бяха многохилядни в продължение на месец и половина – между 14 юни и 1 август. След това числеността им рязко намаля.

Сега идеята е промените в правителството да бъдат гласувани от Народното събрание в началото на следващата седмица.

Любопитен момент е от чия квота ще е наследникът на Емил Караниколов. Той се води представител на "Атака". Партията на Волен Сидеров обаче бе изключена от "Обединени патриоти" - коалиционният партньор на ГЕРБ в управлението. От друга страна, депутатите от "Атака" продължават да подкрепят правителството.