По време на демонстрацията пред сградата на Президентството на 12 юли Николай Хаджигенов поиска свикване на Велико народно събрание и промяна на конституцията, пише tribune.bg.

Въпреки че в момента протестиращите отричат да са искали ВНС и редакция на основния закон, архивите все още пазят речите отпреди месец.

„Цялата държава да започне от нула. Т.е цялата идея за свобода, демокрация, правосъдие, каквото се сетите – трябва да започнем от нула. За да можем да направим всичките тези неща обаче имаме нужда от едно единствено нещо.

А именно промяна на основния закон. За целта едната причина за която сме тук е да искаме Велико Народно събрание“, заяви той.

Подобни думи изрече същата вечер и Арман Бабикян.

„Първото ни искане ехти от началото на протестите, това е оставката на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Второто ни искане е свикване на Велико народно събрание, за да може да се промени конституцията, най-малкото в частта, която засяга съдебната власт и мястото на прокуратурата.

Искаме прокуратурата да се намира при изпълнителната власт, където ѝ е мястото. В противен случай, ако трябва да бъдем иронични, трябва да вкараме и адвокатурата в съдебната власт. Няма как само едната страна в процеса да е вътре заедно със съда“, заяви той.