Упълномощена съм от ПГ на ГЕРБ-СДС да ви запозная с две от решенията ни. Няма да упражним даденото от Конституцията право за реализиране на мандат за съставяне на правителство и няма да посочва кандидат за премиер. Това е решението на ПГ, заяви пред президента Румен Радев председателят на ПГ на коалицията Десислава Атанасова.

Заедно с нея в президентството е и зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. 

„Уважавам решението на политическата сила, която представлявате. Вие неведнъж декларирахте това ваше решение, но в парламентарната република именно парламентарно представените партии носят отговорност за съставяне на правителство и управленско мнозинство.

Независимо дали са в управление, или в опозиция, всички партии и народни представители имат своята отговорност за намиране на изход от задълбочаващите се кризи, които прераснаха и в политическа.

И инфлацията, и социалната, здравната криза влияят пряко върху живота на гражданите и изискват неотложни действия от отговорните институции.

Затова още утре ще свикам консултации с всички парламентарно представени политически сили, за да чуем как виждат те изход от създалата се криза, какви възможности за коалиционни разговори виждат за търсене на мнозинство в рамките на този парламент, около какви приоритети и програми могат да търсят обединение, за да реша на кого да връча третия мандат.

Българите очакват решенията по националните интереси да бъдат поставени над партийните сметки”, подчерта държавният глава.

В началото на срещата, при здрависването, президентът, изглежда, се пошегува с Томислав Дончев, защото се чу да пита дали случайно той не е кандидатът за министър-председател. Дончев и Атанасова се подсмихнаха. След това сериозно попита дали ГЕРБ-СДС имат готовност да излъчат премиер и да поемат отговорност за съставяне на правителство. 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ