„В някаква степен се провалиха усилията да имаме едно работещо правителство, което да изпълнява силни социални и икономически ангажименти, заложени в програмата. Провали се възможността да има политическа стабилност, която да гарантира усвояването на средствата не само по Плана за възстановяване и устойчивост, но и по европейските програми, тъй като процесът върви към финализация.

Провали се възможността да имаме една планомерност в развитието на страната и да имаме правителство, което да ни подготви за зимата, включително и по отношение на енергийните доставки.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин в ефира на БНТ.

Според него това все още не е затворена страница, защото в много голяма степен нещата зависят от това какви са намеренията на „Продължаваме промяната“. „Защото заявките, които чухме днес бяха за избори. Политическата история в България е показала, че известни компромиси и смирение след всичко, което стана би могло да доведе до стабилизация на политическата ситуация. Затова казвам, че страницата от наша гледна точка не е окончателно затворена“, добави Вигенин.

„Не може да има правителство, което да няма ясната подкрепа от политическите формации в парламента. Без значение дали те участват пряко със своите лидери, или под някаква форма с експерти. Така или иначе, на нас ни е нужна ясна коалиция, която да подкрепи дали политическо или технократско правителство и зад него трябва да стои някой, който да носи отговорността, както и откъде получава подкрепа“, коментира заместник-председателят на БСП по отношение на идеите за създаване на технократско правителство.

За социалистическата партия не стои опцията едно правителство да бъде в управлението на страната с гласовете на ГЕРБ и ДПС. „И тук не може да има никакви съмнения, защото след толкова години, в които ние сме се борили с това статукво, няма как сега в името на стабилността да включим тези две формации“, категоричен бе Кристиан Вигенин и подчерта, че ако това е опцията тогава трябва да се отива на избори.

По думите му няма да бъде скандал, ако БСП не получи третия мандат, защото това зависи изцяло от президента. „Решението, което взехме на нашия Национален съвет е да положим усилия за съставяне на правителство, ако мандата стигне до нас.

Без да бавим излишно политическите процеси. Ако този мандат го получи друг, ние ще участваме в разговори извън ДПС и ГЕРБ. Подчертавам го, защото в отминалите 10 дни преговорните екипи стигнаха до една много силна и ясна програма, която съдържа в себе си много силен социален и икономически пакет. С ясни ангажименти до края на годината за законите, които трябва да се приемат, както и съответните срокове“, обобщи Вигенин;

„Без нашето участие в тази коалиция голяма част от социалните въпроси нямаше да бъдат реализирани. Ние имахме добър диалог и можем да кажем и днес на финала на тези 6 месеца, че ние излизаме от това управление като партията, която реализира една голяма част от ангажиментите. Съжаляваме само, че не можахме да намерим по-добър диалог в рамките на коалицията.

Тази поредица от събития, която ни довежда днес до провала на първия опит за създаване на правителство тръгна от „Има такъв народ“, внесения вот на недоверие от ГЕРБ, които видяха възможност за това, гласуването заедно на ДПС и „Възраждане“ да свалят заедно председателя на Народното събрание, тоест една поредица от събития, които ясно показаха кои са участниците и кой ни доведе до тук“, каза още социалистът.

Заместник-председателят на Народното събрание заяви, че в разписаната програма за следващите месеци е вписано нормализиране на дипломатически диалог с Руската федерация, защото, „независимо от моментните отношения между НАТО и Русия и между ЕС и Русия, не може да се позволи такова отношение към руската държава.“

В заключение Кристиан Вигенин каза, че начина, по който са били изгонени руските дипломати е било символ на това как не се прави и по отношение на тази постъпка от „Продължаваме промяната“ са разбрали грешката и са я поправили, излъчвайки друг кандидат за премиер. „Това, което е най-важно – постигнахме договорка такива решения да не се взимат без предварително съгласие в коалицията“, подчерта той.