Спазването на принципите на равнопоставеност между страните - членки на ЕС, поставянето на българския интерес високо в приоритетите на представителите на БСП в Европейския парламент, здрав разум в основата на всяка една политика, намаляване и опростяване на регулациите и поставяне на социалната политика като водеща.

Тези пет приоритета очерта водачът на евролистата на „БСП за България” в рамките на организираната от европейски институции и неправителствени организации дискусия „Европейските избори - между реалностите и надеждата”. 

Политическият дебат между представителите на БСП, ПП и ГЕРБ се проведе под мотото „Визия за Европа”. 

„От 2009 г. до днес винаги е имало подозрения колко силно ще бъде крайно дясното. Изборите след това са показвали, че тези страхове са силно преувеличени. Очаквам крайната десница да е малко по-силна, но не очаквам някаква вълна.

Партията на европейските социалисти ще запазим позицията си на втората по големина група, което ни дава възможност за по-силно влияние”. Така Кристиан Вигенин отговори на въпроса притесняват ли се социалистите от прогнозите за крайната десница.  

За различията на БСП с Партията на европейските социалисти: „Да, имаме различия, но в последните години те започнаха да намаляват”, заяви водачът на евролистата на българските социалисти и посочи конкретно: 

Сближаване за миграцията: „Партиите от ПЕС започнаха да разбират, че емиграцията, когато не може да бъде контролирана, се превръща в заплаха за работещите семейства в техните страни”, посочи Кристиан Вигенин.

Сближаване за мира и войната в Украйна: „Мнозинството от ПЕС са за военна подкрепа на Украйна, като те доскоро поне считаха, че този конфликт ще завърши само когато и ако Украйна победи Русия.

И виждате, че това изглежда все по-нереалистично към днешна дата. По наше предложение, на БСП в платформата на ПЕС успяхме да запишем, че крайната цел е постигането на справедлив и траен мир. А думата мир допреди това отсъстваше от проекта на ПЕС”, каза водачът на българските социалисти за Европарламента.

„Питате ме за различията. Имаме обаче много повече общи неща - когато говорим за социалната политика, икономическите виждания, екологията, правата на гражданите, трудовите права, правата на работниците, в земеделието, в регионалното развитие, посочи социалистът.

За Зелената сделка: Водачът на евролистата на българските социалисти отново се върна на принципа, заложен от БСП за здравия разум: „Когато липсва здрав разум, когато решения в Брюксел се взимат на база на някакви идеологически виждания, които не са базирани на реалностите, стигаме да ситуации като със Зелената сделка.

Която уж трябва да спаси планетата и бъдещето на нашите деца след 50 или 100 години, но унищожава бъдещето на нашите деца сега, защото, унищожава малкия и средния бизнес, унищожава работни места, прави ни неконкурентноспособни”, заяви Кристиан Вигенин и репликира представителя на ГЕРБ: „Мнозинството е на десните, без тях Зелената сделка нямаше да се случи, така че трябва да си поемете отговорността”. 

Кристиан Вигенин бе категоричен: „БСП искаме преразглеждане на Зелената сделка. Имаме подкрепата на нашето политическо семейство, което казва: Зелената сделка добре, но тя трябва да бъде преди всичко социална сделка, за да може да има адекватно приложение”, каза той като подчерта: „Трябва да има справедливост, не може да се изискват едни и същи проценти на намаляване на въглеродните емисии, без да се отчита свършеното от някои държави-членки като България”. 

„БСП предлага, това трябва да се реши и на европейско равнище – въглищните региони в Европа да бъдат формирани в икономически зони, които са освободени от данъци за известен период от време, за да може да се привлече нов бизнес, докато се извърши този преход”, заяви водачът на евролистата на „БСП за България”.

За Пакта за миграция: БСП сме скептични, защото 3 са ключовите въпроси, които обаче изискват не декларации, а действия: Строг контрол по границите, максимално ускоряване на процедурата по връщането на мигрантите, които нямат основание за престой и партньорство със страните, които са източник на миграция. Cтрогият контрол трябва да започва именно от тези страни, които са източник на миграция”, посочи Вигенин. 

За войната в Украйна Вигенин бе категоричен в позицията на БСП: „Този конфликт не може да има военно решение. Необходими са глобални усилия за сядане на масата на преговорите. И отново ще го кажа - трябва да стъпваме на реалностите”. 

Водачът на евролистата на „БСП за България” бе критичен и по темата за „АЕЦ „Козлодуй”, подчертавайки, че когато подходът е сбъркан и действията са прибързани – вредите идват.

„БСП подкрепяме изграждането на нови ядрени мощности, но остро възразихме срещу прибързаното закриване на проекта АЕЦ „Белене”. Вигенин посочи няколко важни за БСП стъпки: Да не се закриват ТЕЦ-овете докато не се изградят нови ядрени мощности, да се изградят нови ВЕЦ, ПАВЕЦ, така че да се осигури стабилност и баланс на системата. 

За разширяването на ЕС: „Подкрепяме го. Винаги сме го правили. Но подаръци не бива да се правят, нека държавите-кандидатки си свършат работата и отговорят на критериите”, каза Кристиан Вигенин и подчерта: „И в Сърбия, и в Северна Македония правата на българите са изведени в скоби. А това са ключови ценности в ЕС и компромиси в тази посока не трябва да има”. 

За общоевропейска армия: „Рано е да се говори. По-скоро ЕС трябва да поеме по-сериозна отговорност за собствената си отбрана и сигурност”, подчерта водачът на евролистата на българските социалисти в отговор на въпрос на модератора. 

Вигенин не спести още една оценка: „Евроатлантическото мнозинство, което управляваше България доскоро не беше съвсем европейско: премиерът Денков не идваше в НС, за да ни информира за разговорите и решенията, взимани в Брюксел, председателят на Комисията по европейските въпроси не разгледа нищо съдържателно”.

А на въпрос за санкциите „Магнитски”, вметна: „Човек, санкциониран по „Магнитски” управляваше правителството тук една година, не бих коментирал повече”. 

В отговор на въпрос за изборите 2 в 1 водачът на евролистата на „БСП за България” каза: „Може би това е шанс българските граждани да разберат, че европейските избори са български, тъй като много национални политики зависят от ЕП. 

И обратно  - европейските са български, тъй като от нашите парламентарни избори зависи какво ще е правителството, а оттам какъв еврокомисар и министри ще изпрати в Брюксел, какви решения ще се взимат”, посочи Кристиан Вигенин.  

Купуването и продаването на гласове е престъпление!