Т. нар. „партии на промяната“ в продължение на месеци обясняваха, че няма да имат сътрудничество с „партиите на статуквото“, но в крайна сметка се договориха, заяви той
„Може да има различни спекулации, но всичко е в много ранен етап, за да коментираме участие на БСП във властта и евентуална подкрепа“, това заяви Кристиан Вигенин от „БСП за България“ в отговор на това дали БСП ще подкрепи кабинет, предложен от „Има такъв народ“ (ИТН).

Осведомени източници разкриха ИТН на кои партии вече е пратила покани за преговори

„Ние няма да даваме безусловна подкрепа за каквото и да било. Вчера доказахме това и с гласуването ни за председател на Народното събрание (НС). 

Ние издигнахме моето име, защото до вторник нямахме информация кой ще е кандидатът на ИТН. Ние не можем да кажем „Който и да издигнете ще го подкрепим“. 

Ива Митева бе избрана за шеф на НС, благодарение на гласовете не ДПС. Ако ИТН искат правителство, подкрепено от ДПС, то нека продължат по същия начин, но ми се струва, че това би било фалстарт за което и да било правителство.

Т. нар. „партии на промяната“ в продължение на месеци обясняваха, че няма да имат сътрудничество с „партиите на статуквото“, но в крайна сметка се договориха. Най-логично е да търсят нашата подкрепа.

Създава се усещането, че сме сменят хората, но моделът остава. Както и да ни наричат, то БСП не може да бъде приравнена и причислена към „партиите на статуквото“, заяви Вигенин в сутрешния блок на БНТ.

„Да го кажем открито – начинът, по който ИТН представи първият си проект за правителство създаде у нас колебания. Излезе, че представят кабинет, които не отговаря на тяхната програма. 

Ние сме отворени за разговори, но сме много внимателни, тъй като че ли много бързо и лесно се взимат завои от ИТН. Трябва да имаме гарант, че нашите условия, ако бъдат приети от тях, то те ще бъдат изпълнени“, категоричен бе той.

Вигенин коментира и възможно ли е министри от служебния кабинет да преминат в редовния:

„Въпрос на разговори е да подкрепим идеята Янаки Стоилов да мине и в редовни кабинет като министър. От БСП смятаме, че има добри служебни министри, които трябва да продължат работата си.

Моето мнение е, че Стоилов е един от най-добрите министри в този кабинет. Не може да предполагаме каква ще е конфигурацията на новия кабинет, но това ще стане ясно в следващите десетина дни“.

Той поясни, че след разговорите с ИТН и в зависимост от това ще се разберат ли и ще има ли правителство, от БСП ще решат дали да минат в опозиция.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!